Читај ми!

Хормони среће – природни „легални допинг“

Њихова висока концентрација у нашем организму повећава осећај задовољства, радости, блискости, љубави, делује чак и као аналгетик. Ендорфин, серотонин, допамин, окситоцин – реч је о неуротрансмитерима, познатим као „хормони среће“. Како да подстакнемо њихову производњу?

Искрен загрљај је најбољи пут до окситоцина, задуженог за блискост и љубав, а продукција серотонина, ендорфина и допамина, између осталог, може да се подстакне одговарајућом исхраном и физичком активношћу.

Ендорфин је хормон који има аналгетско дејство, али изазива и осећај еуфорије и снаге. Може се рећи и да је хормон контраста, односно да настаје у болним, али и пријатним ситуацијама.

„Прво што пада на памет када је у питању ослобађање ендорфина је чоколада. Занимљиво је да сличну реакцију изазива и љута храна, која подстиче његово лучење. Постоји и друга храна која има сличан ефекат, али се мора истаћи да морају да буду у питању чисти укуси – јаја, месо, врућ хлеб у малим количинама“, објашњава нутриционисткиња Бранка Мирковић.

Физички напор такође може да подстакне лучење и ослобађање ендорфина.

„После напорног пењања на планину или купања у хладној води, људи врло често доживљавају осећај еуфорије. То је нека врста легалног допинга. Људско тело тако реагује на позитиван стрес“, каже професионални фитнес тренер Марко Мажар.

Умереност изнад свега

Серотонин, између осталог, регулише апетит, утиче на телесну температуру, убрзава моторне функције, а његов недостатак доводи до депресије и анксиозности.

Овај хормон има деликатан однос са храном, а преједање веома негативно утиче на његов ниво у крви. Серотонин нас подсећа да је умереност кључ у свему.

Колико физичка активност може да утиче на лучење серотонина, Мажар објашњава да то најбоље илуструје депресија која је задесила људе током пандемијског затварања у куће.

Допамин је такође један од хормона среће на које утиче физичка активност, али је најважније код тога да не претерујемо.

„Физичку активност треба да сведемо на то што телу прија и никако не треба претеривати. За почетнике би то била аеробна активност, попут вожње бицикла или брзог ходања, а касније са стицањем кондиције трчање и пливање“, истиче Мажар.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(субота, 21. авг 2021, 13:40) - Gala [нерегистровани]

Sreca ne postoji kao trajno stanje

Ali u svakom slučaju.jutarnja smetnja sa psom pomogne da se osećaš dobro.pa muzika.dobra knjiga.dragi ljudi..pa etarska ulja.hobi.svašta nešto.E oko svega toga kineski zid

(субота, 21. авг 2021, 10:25) - slojd [нерегистровани]

Sreća ali kako ?

Moju sreću nalazim posmatranjem Životinja u Prirodi . Daleko od ljudi i svakodnevne buke .
Svako razmišljanje o Svetu i Istoriji ovog Sveta uništava Sreću. Nije lako odstraniti dnevno katastrofalno dešavanje na ovoj Planeti . Ali je važno isključiti takve misli . Prošetati parkom ili
jedno malo Šetanje kroz Šumu pozitivno deluje na Organizam i daje snagu .

(субота, 21. авг 2021, 01:18) - Laki [нерегистровани]

Hormon srece

Gledao Sam emisiju i sve su u pravu. Wvaka vam cast

(петак, 20. авг 2021, 13:41) - anonymous [нерегистровани]

Баш

као у књизи Врли нови свет.