Читај ми!

Стрес на радном месту није изван вас, он је у вама – избаците га из живота

Светска здравствена организација је стрес на радном месту класификовала као болест и од 1. јануара следеће године све државе чланице ове Организације примењиваће ту одлуку. Терапеуткиња Весна Даниловац открива како да се изборимо са нагомиланим стресом на послу и које су најбоље методе у лечењу.

Уколико се осећате исцрпљено и сваки одлазак на посао за вас представља напор, ако сте изгубили мотивацију, имате поремећај спавања, поремећај у исхрани (превелики унос хране или одсуство апетита), нервозни сте, раздражљиви и немате продуктивност коју сте имали, највероватније сте под стресом изазваним послом.

„Прегоревање је немогућност постизања довољне количине енергије да обавимо активности, односно немамо потенцијал да остваримо динамику високог учинка на послу, а управо то настаје као резултат дугог прекомерног рада, немогућност адекватног одмора, неадекватне исхране“, каже терапеуткиња Весна Даниловац.

Преко 10.000 људи годишње умире у Јапану од прекомерног рада, а најчешћи узрок је мождани или срчани удар.

„Управо исцрпљеност, немогућност довољне регенерације, обнављања наше енергије јер ми имамо четири врсте енергије и неопходно је да је након одређене активности обновимо да бисмо могли да функционишемо нормално“, објашњава терапеуткиња.

Често се дешава да се зравствени проблеми испоље када одемо на годишњи одмор који смо дуго чекали.

„То је резултат опуштања, организам је доведен у стање у којем нема хормона – нема стреса па нема ни лучења хормона стреса попут адреналина и кортизола, јер они утичу на то да се ми осећамо снажно, односно утичу на наш имунитет“, наводи гошћа Јутарњег програма.

Према њеним речима, колико год да је стрес лош, он на неки начин може бити добар у неким ситуацијама.

„Када се опустимо пада нам имунитет и онда долазе симптоми који, у ствари, представљају резултат свега онога што смо имали у претходном периоду – велико оптерећење и недовољна посвећеност себи и обнављању“, навела је Даниловац.

Савезник у борби са стресом – аутогени тренинг 

Ефикасан начин да смањимо напетост је аутогени тренинг. У питању је призната медицинска метода која се примењује већ више од 90 година. То је једна врста самохипнозе, а базира се на хипнози и медитацијским техникама.

„Научно је доказано позитивно дејство аутогеног тренинга који је од велике користи, пре свега, у развијању отпорности на стрес и постизања осећаја мира и опуштености. Стрес није изван нас, он је у нама. Догађаји сами по себи нису ни добри ни лоши, ми им дајемо значење начином како их доживљавамо“, указала је Даниловац.

Свако од нас има своју отпорност на стрес, односно компензациони систем за адаптацију на стрес. Аутогеним тренингом који се састоји од седам вежби – сугестија, каже Весна Даниловац, утиче се на мир и опуштеност.

„Сугестије регулишу функционисање организма, утичу на опуштеност и након два месеца редовним практиковањем и понављањем тих вежби развија се аутоматизам“, истакла је Даниловац.

Један корак до ослобађања од страха од летења или висине 

На тај начин може се, за само неколико минута, у стресној ситуацији променити стање и сасвим другачије доживети то што се дешава.

„Онима који имају психосоматске тегобе, односно узроке попут високог крвног притиска, несанице, неумереног конзумирања хране, потребе за конзумирањем ствари које нису корисне и здраве, онима који не могу да се опусте, који су изгубили мотивацију, немају фокус препоручујем да заврше аутогени тренинг јер је то ефикасна метода која развија и подиже отпорност на стрес“, поручила је Даниловац.

Овај тренинг изводи се седам недеља под вођством терапеута и након усвајања сугестија ради се самостално.

Аутогени тренинг не препоручује се свима. Не треба да се примењује после акутних кардиоваскуларних обољења, код психичких поремећаја, код оних који користе инсулин, оних који имају епилепсију.

Брзу и ефикасну промену може донети и метода wingwave.

„То је најбржи начин за ослобађање од негативних емоција, стреса, паничних напада, страхова, анксиозности“, рекла је Весна Даниловац, додајући да је корисно знати да постоје начини да се једним третманом човек може ослободити страха од висине, лета авионом. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво