Читај ми!

Сваки пут кад изгорите меланом је све ближи

Истраживања су доказала да кожа памти сваки минут проведен на сунцу, а да наплата долази касније у виду разних оштећења, па чак и до рака коже. У Србији сваке године око 650 људи добије опасни меланом. Како га спречити?

Против меланома можемо да се боримо превентивним прегледима и едукацијом од детињства.

Зато су од јуна наши дерматолози на терену. До сада су организовали четири акције едукације и превентивних прегледа са ватерполистима и одбојкашима – у кампу за ватерполо у Бечеју, одбојкашком кампу Вање Грбића и у Кошутњаку, данас и 28. августа.

„Неопходно је едуковати децу у најранијем узрасту о правилном понашању и опасностима соларијума. Свуда у свету, нажалост, и код нас, повећава се број меланома у ранијем добу, од 18. до 28. године. Разлог томе је неправилно понашање, тј. повећано прегоревање у детињству, јер знамо да свако прегоревање у удвостручује појаву карцинома коже, као и излагање соларијуму који су доказано канцерогени“, каже проф. др Даница Тиодоровић, Национална координаторка кампање Еуромеланом у Србији.

У најранијем узрасту је потребна едукација, јер деца не размишљају о томе колико је опасан бронзани тен и одлазак у соларијум који је, иначе, забрањен за малолетнике.

„Удружење дерматовенеролога Србије ће наставити иницијативу за тоталну забрану соларијума“, нагласила је др Тиодоровић.

Више од 700 деце биће обухваћено едукацијом. Бројне јавне личности су већ укључене у акцију, али због епидемије коронавируса, они на друштвеним мрежама и ангажовањем шаљу поруку о правилном понашању на сунцу, раној дијагностици меланома и самопрегледу коже.

Промене на кожи које не смемо да игноришемо

„Ми знамо колико имамо младежа и најбоље познајемо своје тело. Уколико приметимо да се постојећи младеж мења – боја, па чак и нијанса, дијаметар, осећај свраба – потребно је јавити се дерматологу“, истакла је др Тиодоровић.

Према њеним речима, код особа у шестој деценији сваки нови младеж може бити опасан и захтева превентивни дермоскопски преглед.

Одлазак на плажу, на обала мора, реке или језера, препоручује се у раним јутарњим и послеподневним часовима. Осим природног хлада, неопходна је адекватна физичка заштита  (дуги рукави, ногавице, шешир, заштита за очи) и крема са високим заштитним фактором.

Драгана Ивковић, селекторка женске ватерполо репрезентације Србије, каже да као спортска организација која промовише здрав начин живота подржавају едукацију о раном откривању и превенцији меланома.

„Девојке у тренажном процесу немају прилику да буду изложене када је сунце опасно, али верујем да ће им докторка рећи како да се заштите кад имамо такмичења, јер су у два и у четири после подне“, навела је Ивковићева и позвала девојчице да се прикључе ватерполо репрезентацији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара