Читај ми!

Хрвати најдебљи мушкарци у Европској унији

Резултати последњег великог истраживања о здрављу становника Европске уније, показали су да је Хрватска најлошије рангирана земља када је реч о прекомерној телесној тежини.

Убедљиви шампиони у претераној телесној тежини су мушкарци у Хрватској, јер чак 73 одсто њих има вишак килограма. Најмање мушкараца са вишком килограма има у Француској – 53 одсто, пише хрватски Јутарњи лист.

Најмањи постотак жена са прекомерном тежином у ЕУ има Италија – 37 одсто, а у Хрватској их је 58 одсто.

Према проценама из публикације Организацијe за економску сарадњу и развоj (OECD) The Heavy Burden of Obesity, прекомерна телесна тежина у Хрватској се доводи у везу са очекиваним смањењем трајања живота за три и по године.

Будући да је уочено да су људи током карантина и примене строгих епидемиолошких правила променили обрасце исхране и смањили кретање, очигледно је да проблем са вишком килограма и гојазношћу постаје драматичан.

С обзиром на то да је удео особа с прекомерном тежином огроман, очигледно је да ће се хрватски здравствени систем из године у годину суочавати са све већим проблемима.

Како наводи Јутарњи лист, може се очекивати епидемија болести повезаних с прекомерном гојазношћу, која би за само неколико година могла узроковати колапс здравственог система. 

Према проценама стручњака, до 2050. године прекомерна телесна тежина биће одговорна за 75 одсто случајева дијабетеса, 10 одсто кардиоваскуларних болести, седам одсто случајева деменције и пет одсто случајева рака.

Према хрватској статистици, вишак килограма има 27,3 одсто особа доби од 18 до 24 године, 45,1 одсто старости 25 до 34 године, 59,8 одсто оних од 35 до 44 године и чак 66,6 одсто људи између 45 и 54 године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи