Читај ми!

Обављена прва трансплантација вештачког срца у Италији

Француска компанија Карма (Carmat) је објавила да је продала прво вештачко срце од биопластике, названо „езон“ (Aeson), које је пресађено пацијенту у италијанској болници у Напуљу, чиме је утрт пут даљем комерцијалном развоју.

Уградњу овог потпуно вештачког срца је извео кардиолог Сиро Мајело на клиници у Напуљу, која је међу првима у Италији почела са применом оваквих медицинских помагала.

Трошкови операције су износили 150.000 евра.

До сада је вештачко срце езон уграђивано само у оквиру клиничких студија, нагласила је портпаролка компаније, додајући да је трошкове операције покрио регионални здравствени фонд који очекује поврат средстава од државног италијанског здравственог осигурања.

Ово вештачко срце од биопластике намењено је свим пацијентима који пате од хроничног застоја срчаног рада или акутног застоја који се јавља после инфаркта. Овај изум би требало да помогне и свим болесницима са кардиоваскуларним сметњама и артеријском хипертензијом.

Из „Карме” су 15. јула објавили и прво пресађивање вештачког срца у Сједињеним Државама у склопу клиничких испитивања Универзитетске клинике Дарам у Северној Каролини, која је део Универзитета Дјук.

После овог саопштења вредност деоница „Карме” је на париској берзи порасла за 6,77 одсто.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(уторак, 20. јул 2021, 01:21) - anonymous [нерегистровани]

Komerc servis

Veoma je vano prvo napomenuti koliko je operacija kostala pa da svi koji zaradjuju manje od 200.000 eura godisnje odmah okrenu glavu u suprotnom pravcu, a onda reci kako je ovo odlican podez lekara i naucnika koji ce spasiti mnoge zivote.