Читај ми!

Мултипли мијелом – подмукли рак који се све чешће дијагностикује

Мултипли мијелом је рак коштане сржи, који узрокује оштећење бубрега, анемију, хронични бол, неуролошке сметње, оштећења и преломе костију. Оболели имају ослабљен имуни систем и осетљиви су на вирусне инфекције. У Србији се годишње дијагностикује више од триста нових случајева.

„Мултипли мијелом је малигно обољење коштане сржи. Иако смо некада причали о њему као реткој болести, захваљујући напредним дијагностичким методама, мултипли мијелом је заправо на другом месту међу хематолошким малигнитетима са 80.000 оболелих у свету годишње“, каже проф. др Јелена Била.

У Србији се сваке године дијагностикује 339 нових случајева. То је за период од 2014. до 2017. повећање од 50 одсто у односу на претходни период.

„За такво повећање броја је најзаслужније боље дијагнотиковање и веће пријављивање. Све остале спекулације о повећању броја малигнитета захтевају веома озбиљне статистичке процене и епидемиолошке студије“, наглашава Била.

Симптоми мултиплог мијелома су веома неспецифични – осећај умора, болови у костима малаксалост, нагли бол после ношења неког предмета настао патолошким преломом неког од пршљенова кичменог стуба...

„Најбоља превенција су редовне контроле, два пута годишње, где већ неке промене у крви могу да укажу на постојање хематолошког обољења – висока седиментација, анемија, оштећење бубрежне функције. То је већ сигнал за проверу концентрације укупних протеина у крви или узорку 24-часовног урина“, истиче докторка Клинике за хематологију КЦ Србије.

Мултипли мијелом је споронапредујућа хематолошка болест и сам клинички стадијум обољења указује на величину туморске масе.

„Оно што је нама далеко важније су прогностички фактори – неки параметри који се могу одредити из крви и неки из саме малигне ћелије“, додаје проф. др Била.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи