Читај ми!

Крпељи и инсекти вребају и природи, змије ретко нападају али будите веома опрезни

Стигло нам је лето, и температуре су високе, ситуација са короном је повољнија, па су све чешћа дружења у природи. Како да реагујемо уколико нас на излету уједе крпељ или змија, или поједемо отровну печурку?

Најчешће се људи јављају лекарима због уједа инсеката и алергија на њих, а нешто ређе због уједа крпеља, наводи Невена Симовић, специјалиста опште медицине ДЗ Ниш.

Пролеће и лето су периоди када крпеља има доста у природи. Савет лекара је да људи обуку светлију одећу, дугих рукава и ногавица и адекватну обућу.

Треба понети и неко од репелентних средстава у форми стика, спреја.

„Наша препорука је такође да након боравка у природи прегледате своје тело, јер је најбоље да се одстрањивање крпеља уради у првих 24 часа. Обавезно се јавите лекару и немојте сами то да радите“, каже докторка Невена Симовић.

Што се тиче уједа уобичајених инсеката, најчешће реакције су локалне, попут црвенила и свраба.

„У неким случајевима може доћи до генерализовања промена и ширења црвенила и осипа по целом телу. Некада долази до отока меких ткива или дисајних органа, што може да узрокује гушење. У тим случајевима треба се хитно обратити здравственим институцијама“, напомиње Симовићева.

Много ређе долази до уједа змија. Иако веома ретко, то доводи до озбиљне здравствене ситуације и све амбуланте су опремљене серумом против змијског отрова.

„Уколико дође до уједа, прва препорука да се што мање крећете и успорите метаболизам што више како би успорили и ширење отрова. Имобилисати део тела на којем је дошло до уједа у позивање хитне помоћи“, истиче специјалиста опште медицине ДЗ Ниш.

Што се тровања печуркама тиче, Симовићева каже да су први симптоми мучнина, повраћање, промене вида, вртоглавица, главобоља.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара