Читај ми!

Стрељаштво је спорт, али и одлична антистрес терапија

Све до прошле године преовладавало је уверење да је стрес последица брзог и напетог живота, а сада знамо да је и дуга изолација веома стресна. Један од начина да се ослободимо напетости је и стрељаштво.

Љиљана Здравковић чланица је музичког бенда "The Bite", водитељка подкаста, али и редовна посетитељка стрељана.

„Кренуло је тако што сам још као млађа имала невероватни жељу, гледајући филмове, серије и ФБИ агенте и оне полицајце како кад заврше радно време оду у стрељану па избаце негативну енергију из себе, тако сам и ја размишљала, кад год гледам тако нешто, то и мени треба. Већ први дан када сам пуцала било ми је јасно да је то то“, каже Љиљана Здравковић.

Велика заинтересованост у данашње време за овај спорт условило је и отварање стрељана у којима се вежба, али и учи.

„Корисници стрељане имају право на бесплатну обуку, на тај начин ћемо им приближити оружје, како се користи и на који начин“, наводи Зоран Коматина, власник стрељане.

Закон о оружју и муницији предвиђа да оружје из категорије Б могу набављати и држати физичка лица која су пунолетна и држављани Републике Србије. Ту је још неколико правила и прописа.

Обуку за руковање ватреним оружјем спроводе привредни субјекти који добију решење МУП-а. У Београду дозволу за обуку поседује 14 регистрованих стрељана.

„Први додир са оружјем мора у потпуности бити исправан на тај начин што ће сви корисници оружја научити основна правила безбедног руковања“, напомиње Коматина.

Према подацима истраживачког пројекта Смол армс сурвеј (Smal Arms Survey) из 2017. године, цивилно становништво у Србији поседује више од 2.7 милиона комада ватреног оружја, и налази се, као и Црна Гора, на самом врху светске листе најнаоружанијих народа. На првом месту су Сједињене Државе, а од земаља Балкана ту су још Босна и Херцеговина на 11. месту и Северна Македонија на 13. месту.

„Кад помислиш на оружје, помислиш на нешто страшно на нешто опасно, али није то идеја заправо. Када је пуцање напољу на улици, то је једна ствар. Када дођете у стрељану и када се концентришете само на то што треба да урадите, да се само концентришете на тај метак на ту мету и на ту тишину у својој глави, то вам даје неки потпуно другачији осећај“, објашњава Љиљана Здравковић.

Стрељаштво јесте спорт, али је и делотворна антистрес терапија.

„Много људи је данас под стресом. Корисници стрељана који долазе, они на основу тог гађања које врше у самој стрељани ослобађају хормоне ендорфина и серотонина, а то су хормони среће и на тај начин потискују хормоне стреса“, објашњава власник стрељане.

„Сам тај начин на који се то ради у стрељанама, мене то бар ослобађа стреса“, тврди Љиљана.

Последњих година пуцање је постало веома популарно. У стрељанама посетиоци и професионалци могу да вежбају рекреативно и кондиционо гађање, али могу да се организују и тим билдинзи, рођендани. Свака стрељана поседује одређени арсенал оружја.

Будући да је стрељаштво све популарније као антистрес терапија не треба заборавити да је то спорт и да се често организују аматерска и професионална такмичења где се истичу вештине и знање, али се освајају и награде.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво