Читај ми!

Псоријаза није инфективна болест, генетски је посредована

Са доласком лепог времена и њихова болест постаје видљивија. Псоријаза је болест која може да се јави у било ком узрасту, а најчешћа је у периоду од 15 -25 године. Није заразна, али када неко не зна ништа о псоријази - неретко са оболелима од те болести не жели ни буде у друштву.

Око 15 000 младих узраста испод 18 година у Србији има псоријазу. Када болест постане видљива, они неретко за своју околину постају невидљиви, дискриминисани,стигматизовани па је зато важно да на време болест буде и откривена и лечена.

У Србији око 150 000 људи има псоријазу, а проблеми са којима се ови пацијенти суочавају су бројни. Како је навео проф. др Милош Николић, директор клинике за дерматологију Универзитетског клиничког центра Србије, гостујући у Јутарњем Дневнику РТС-а, теже форме болести морају да буду лечене системском терапијом. То је оно што многи лекари не знају, и сматрају да је довољна само нека од локалних терапија, која није довољна, када су у питању теже форме болести, када је болест захватила око 10 одсто коже.

"Срећом у последње време имамо врло потентне лекове који су свуда у свету прихваћени, то је такозвана биолошка терапија која практично доводи до чисте коже код највећег броја пацијената. Ова терапија, поред тога што је веома фикасна, прилично је и безбедна, тако да не прави нежељене ефекте који би угрозили пацијента", рекао је доктор Николић.

На нашу листу лекова дошле су одређене нове терапије пре извесног времена, али те лекове не добија велики број пацијената. За колики број пацијената је неопходна нова терапија и шта можемо даље да урадимо у наредном периоду?

„У садашњем тренутку у Србији око 390 пацијената добија биолошку терапију, постоједва лека који се дају и који су веома ефикасни. Постоје и нови лекови који ће бити расположиви ускоро. Псоријаза није инфективна болест, генетски је посредована, а само 30 одсто у популацији има ту анамнезу болести. Генетика стоји у основи овог обољења", рекао је проф. др Милош Николић.

У свету више од 125 милиона људи болује од псоријазе, а фактори ризика су и стрес и гојазност.

четвртак, 09. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара