Читај ми!

Постоји ли једначина за срећу, питају се психолози

Сви људи би желели да буду срећнији. Али није лако знати како се постиже тај циљ. Постоји ли једначина за срећу? Предложено је много формула. Квалитетан сан. Вежбање. Медитација. Помагање другима. Провођење времена са пријатељима и породицом. Уобичајено, све ове ствари су повезане са срећом, али не важе за свакога.

Срећа је заиста компликована. Брзо се мења и за сваког је она нешто друго што научници не успевају да докуче. У једном од покушаја да утврде шта утиче на то да се људи осећају срећно, научници су покушали да добију потпунији увид у то шта то различите људе чини срећнима и шта је уопште срећа за њих.

Анкете и упитници су се показали као прилично непоуздани инструменти за ову намену, па су се истраживачи окренули паметним телефонима које сви користимо готово непрекидно.

Уврежено је мишљење, такође, да нас паметни телефони чине све несрећнијима, али између осталог, многи од нас своје уређаје користе и за играње популарних игара, почев од „Кенди краш саге“, „Фортнајта“ или „Амонг ас“. Наша осећања се током играња ових игара сваког часа мењају, па су психолози установили да им оне пружају одличну могућност да прикупе детаљније информације о сложености среће.

Покренули су апликацију за паметни телефон под називом „Хепинес пројекат у којој корисници могу за мање од пет минута да одиграју једну од четири игре и допринесу истраживању среће. Више хиљада играча је преко милион пута после одигране игре одговорило на питање „Колико сте тренутно срећни?“.

Добијени резултати су указали на неколико фактора који утичу на наше осећање среће.

Очекивања

Психолози су успели да утврде да су очекивања веома битна када говоримо о срећи. Код 18.420 људи који су на својим телефонима одиграли једноставну игру, испоставило се да њихово осећање среће није зависило од тога колико су били успешни у игри, колико од тога да ли им иде боље него што су очекивали.

Истраживање је показало да велика очекивања могу да представљају проблем. Јасно је да пријатељу није добро рећи како ће му се поклон који сте му купили много свидети. Јер смањена очекивања у тренутку када отварате поклон, повећава вероватноћу да ћете се пријатно изненадити и бити срећни.

Међутим, проблем код коришћења овог трика како бисмо „хаковали“ сопствено осећање среће је тај што очекивања о будућим догађајима такође утичу на срећу.

Ако сте планирали да се после посла нађете са пријатељима, бићете разочарани ако они у последњем тренутку откажу дружење. Али очекивање да ће пријатељи отказати неће допринети да се осећате боље – јер ћете зато што очекујете сусрет са пријатељима, цео дан бити срећни, чак ако и постоји одређени ризик да ствари неће ићи по плану.

Постоји још један разлог зашто је тешко „хаковати“ своју срећу. Очекивања су веома важна за доношење одлука. Ако увек очекујемо најгоре, тешко је направити праве изборе. Када ствари крену боље него што смо очекивали, ту информацију ће наш мозак искористити да подигне праг очекивања тако да ћемо у будућности доносити боље одлуке.

Наравно, најбоља су реална очекивања.

У ствари, срећа је уско повезана са нечим што су психолози описали као „грешку у предвиђању награде“. Повишица плате ће вас учинити срећним само уколико је већа од онога што сте очекивали. Та разлика између очекиваног и добијеног је „грешка у предвиђању награде“ која одређује да ли ћемо бити срећни, а она игра кључну улогу и у процесу учења. Она нас мотивише да понављамо обрасце који доводе до неочекиваних поткрепљења.

Постоје случајеви, попут летовања, када смањење очекивања можда и неће бити лоша идеја. Посебно ако сте одлуку о избору дестинације на којој ћете летовати донели на основу препоруке пријатеља. Сви смо доживели ситуацију да смо се много боље провели када нисмо очекивали да ће све бити савршено.

Средство наспрам циља

Још једна лекција коју су истраживачи извукли из игара за паметне телефоне је да осећање среће не траје дуго. Овај феномен психолози назвају „покретна трака уживања“.

Можда мислите да нешто није у реду са вама ако не осећате трајну срећу због унапређења, али временски ограничена радост је адаптација која помаже вашем мозгу да се прилагоди новим околностима, како бисте били спремни да направите следећи потез.

У динамичном и несигурном окружењу, како у играма на телефону, тако и стварном животу, оно што се догодило пре неколико минута често је ирелевантно за задатак који је у току.

Пролазна природа среће значи да би нам, можда, било боље да о срећи размишљамо на другачији начин. Срећа је средство, а не циљ сам по себи.

То нам може помоћи да боље схватимо до чега нам је стало, шта ценимо. Може нам рећи да ли се ствари одвијају изненађујуће добро, што би нас могло мотивисати да наставимо у кључним тренуцима. Када ниво среће опадне, то може бити знак да би требало да покушамо нешто друго.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи