Читај ми!

Само 12 људи одговорно је за две трећине антивакцинашког садржаја на мрежама

Омогућавање људима да се вакцинишу против ковида најсигурнији је начин спасавања живота током текуће пандемије. Упркос томе, велики проценат људи широм света и даље оклева и сумња у вакцине понајвише због бројних теорија које круже интернетом.

Ново истраживање показало је да највећи део антивакцинашких завера које круже друштвеним мрежама долази од само 12 људи.

Само 12 појединаца и њихових организација, названих „дезинформациона дванаесторка“ одговорно је за 65 одсто антивакцинашке пропаганде која се дели на Фејсбуку и Твитеру.

Тај број је заснован на анализи више од 812.000 постова са ове две друштвене мреже који су циркулисали од 1. фебруара до 16. марта 2021. године, коју су спровеле непрофитне организација Центар за борбу против дигиталне мржње и Анти-вакс воч.

„Мала група појединаца који немају релевантно медицинско знање зарад сопствених интереса злоупотребљавају друштвене платформе да би лажно представљали претње и ширили дезинформације о безбедности вакцина“, истиче директор Центра за борбу против дигиталне мржње, Имран Ахмед.

Дезинформациона дванаесторка

Џозеф Меркола, Роберт Ф. Кенеди Џуниор, Тај и Чарлин Болинџер, Шери Тенпени, Риза Ислам, Рашид Бутар, Ерин Елизабет, Сејер Џи, Кели Броган, Кристиан Нортрап, Бен Тапер и Кевин Џенкинс су међу најутицајнијим антивакцинашима, а већина њих припада такозваној „дезинформационој дванаесторки“.

Са својих утицајних налога које прати велики број људи производе велике количине антивакцинашког садржаја.

Многи људи на друштвеним мрежама који деле антивакцинашке садржаје највероватније сами не прате налоге ових појединаца, али посредно због природе друштвених мрежа долазе до њих преко других људи.

Утицај ове групе варира од друштвене мреже која је у питању. На Твитеру око 17 одсто активакцинашких порука вуче порекло од поменуте „дезинформационе дванаесторке“, док на Фејсбуку чак 73 одсто постова против вакцина потичу од њих.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи