Читај ми!

Пораст концентрације полена у Београду, шта саветују лекари

Службу Хитне помоћи у Београду претходних дана грађани су често позивали због респираторних тегоба, али није корона била једини разлог. Велики број људи жалио се на алергију због високе концентрације полена.

Цветање полена дрвећа и трава чак и у малим концентрацијама изазива проблеме људима који су осетљиви на алергије.

„Најчешћи савети које дајемо, пошто су везани за ноћ, јесте да држе затворене прозоре ноћу пошто полен циркулише када дува ветар. Маске које носимо сада додатно штите зато штоје маска ипак нека баријера за полен који можемо да удахнемо“, каже докторка Бојана Аћимовић из Завода за хитну и медицинску помоћ.

Симптоми могу бити слични ковид инфекцији, али је основна разлика у томе што код алергије на полен нема повишене температуре, кажу лекари.

„Деци, тинејџерима и људима који се лече од бронхијалне астме најшечће саветујемо да користе прописану терапију, да је на време употребе, да увек имају своје пумпице уз себе и наравно неки антихистаминик када су напољу, да могу да попију у случају погоршања тегоба“, истиче докторка Аћимовић.

Сезона праћења и мерења концентрације алергеног полена почела је још 1. фебруара и трајаће до краја октобра.

Концентрације се мере на 26 мерних места, а према подацима Агенције за заштиту животне средине, у току ове недеље очекује се пораст концентрације полена платана и дуда.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара