Читај ми!

Како „отерати“ ноћне море и зашто их прате бол у грудима и убрзано дисање

Будите се отворених очију, а откуцаји срца ударају у грудни кош.Када дођете до даха, схватате да сте будни, и тада живописне слике из сна нестају, а дисање се полако враћа у нормалу. То су симптоми ноћних мора

Сви сањамо и понекад имамо ноћне море у сновима које не заборављамо. Од закључавања у аутомобилу који тоне у језеро, до прогона зликовца с пиштољем.

Према истраживањима, ноћне море су живописни, интензивни и застрашујући снови који могу изазвати озбиљну невољу и стрепњу. Ови снови се обично јављају током сна са брзим покретима очију (РЕМ), када мозак показује пуно активности.

Ноћне море су нормалне, али, на срећу, већини су необичне. Ако често имате ноћне море, сваке ноћи или пар пута у недељи, то може бити знак здравствених проблема.

Зато је важно утврдити основни узрок застрашујућих снова. У супротном, можда ће бити знатно теже да се решите својих ноћних мора и боље спавате. Што се ваше ноћне море погоршавају, обрасци спавања могу постати гори.

"Просечна особа бар једном недељно има ноћну мору, које се некада сећа, а некада не. Честе ноћне море могу бити симптом посттрауматског стресног поремећаја (ПТСП), који узрокује ноћне море јер несвесни ум можда покушава да схвати смисао трауматичних догађаја који су се догодили у прошлости", истиче професор одбрамбеног менталног здравља Нил Гринберг са Кингс колеџа у Лондону.

Истраживање објављено у часопису Climacteric, такође је открило да жене које пролазе кроз менопаузу имају више ноћних мора, а самим тим и већу стопу болова у грудима и неправилног рада срца.

Нажалост, веза између ноћних мора и срчаних симптома је циклична, а болови у грудима и неправилан рад срца узрокују више ноћних мора. Истраживање објављено у часопису Neurology Journal, показало је везу између ноћних мора и апнеје у сну. За оне који не знају, апнеја у сну је поремећај спавања у коме особа започиње и зауставља дисање током ноћи. Тада мозак има мањак кисеоника, па то може покренути снове о гушењу и утапању.

Ако верујете да ПТСП, менопауза или апнеја током спавања узрокују ваше ноћне море, обратите се лекару. Они могу да препишу терапију или лекове за ублажавање симптома. Ако имате апнеју у сну, лекар вам може наручити ЦПАП апарат, уређај који пумпа кисеоник у ваше дисајне путеве док спаватe.

уторак, 14. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара