Читај ми!

Имате бубуљице због маске, чиста маска и чисто лице су једино решење вашег проблема

Маска на лицу штити друге и нас од коронавируса, али код жена и код мушкараца дуготрајно ношење маски је створило промене на кожи лица. Маске морамо да носима, али постоји начин да помогнемо свом лицу и да га припремимо и заштитимо од ових проблема.

После више од годину дана свакодневног ношења заштитних маски показало се да оне изазивају одређене промене на кожи лица. То могу бити алергијске реакције, могу бити папуле и пустуле, као и промене на кожи у виду запаљенских процеса и акни које би биле најозбиљнији проблем, наводи Снежана Макојевић, дипломирани козметолог.

„Људи који нису имали акне су почели да их добијају и оне се јављају углавном у том пределу лица око виличне кости. А што се тиче неге, основни савет је да треба наносити што мање препарата, јер већ сама маска штити и не дозвољава да кожа дише. Уколико ставимо превише препарата, само ћемо довести до тога да поре буду још више запушене. Значи, што мање шминке и што мање пудера“, објашњава козметолошкиња.

Потребно је, додаје гошћа Јутарњег програма, користити нешто јача средства за чишћење коже, односно лосионе на бази алкохола, затим хидратантне креме које не треба да буду комедогене, али је најважније да се маске што чешће мењају.

„Не сме се,  на пример, носити маска, па скинути и ставити у торбу. У тој торби стоје и кључеви и новчаник и све остало, а онда многи такву маску изваде и поново ставе на лице. То никако не бисмо смели да чинимо“, упозорава Макојевићева.

Осим тога, врло је битан и избор маски које користимо. Најбоље би било носити памучне маске, али оне, нажалост, не пружају довољно заштите, зато би најбоље било испод хируршких маски ставити памучну маску, посебно они који имају проблематичну кожу.

Исто реагује кожа мушкараца и жена

Нема велике разлике у погледу припреме коже код мушкараца и жена, наглашава Снежана Макојевић.

„Такође, осим агресивнијих средстава за чишћење лица на бази алкохола, и дерматолози саветују да не би било лоше и саму маску попрскати средством за дезинфекцију са унутрашње стране. Сачекати да се осуши и затим ставити на лице“, саветује козметолошкиња.

Ипак, оне жене које морају да се шминкају требало би да користе што лакшу шминку. Лагане пудере и да не наносе у превише слојева, као и да пудери не буду комедогени, то јест да не доводе до запаљенских процеса.

„Када је кармин у питању, ту нема помоћи. Он ће испрљати маску и ту маску треба бацити после коришћења. Свим женама је то сасвим јасно. Када су нашминкане и скину маску, виде да је на њој остало све, од пудера, руменила до кармина“, напомиње козметолошкиња.

Чисто лице и чиста маска су једино решење

Све се своди на што чешће мењање маске и детаљно чишћење лица. Порд тога, загађен ваздух и без обзира на ношење маски сигурно ремети и помаже да на кожи дође до стварања одређених промена.

„Шминка може да заштити кожу од загађеног ваздуха, али зависи која шминка и зависи за коју особу. Мора се користити шминка која одговара типу коже који би најбоље било да одреди или козметичар, козметолог или дерматолог. И наравно, не сме бити превише слојева на лицу“, наглашава козметолог Снежана Макојевић, на крају гостовања у Јутарњем програму.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 22. апр 2021, 02:49) - Александра [нерегистровани]

.

Молим вас да бе промовишете средства на бази алкохола за лице. Ниједан дерматолог то не би препоручио. Само ће да доведе до исушивања коже, која онда постаје склона иритацији и микротраумама, што ће проблем да учини још горим и доведе до још више бубуљица.

(уторак, 13. апр 2021, 21:06) - Grkinja [нерегистровани]

Moje mišljenje 2

Ipak bolje da se suočavamo sa malom bubljicom nego sa koronom. Čuvajte se!

(уторак, 13. апр 2021, 21:04) - Grkinja [нерегистровани]

Moje mišljenje

Pa ne mislim da je titul u pravu, uvek čistim lice i uvek nosim novu čistu masku kad izađem ipak bubuljice se jave, ukoliko sam ja shvatila valjda zbog kvaliteta materijala maske. Neke su mekše. Ali naravno, ako se nosi mejkap onda je gore i teže za kožu da diše.