Бреза топи песак у бубрегу, односи уринарне инфекције, чини косу јачом

Кора и листови са витких белих стабала брезе, која је постала симбол руског пространства, хиљадама година користе се у медицини народа севера. Ово дрво је проверени биљни лек за уринарне инфекције, народни еликсир који се препоручује онима који пате од камена у бубрегу и реуматизма, али и важан састојак козметичких производа за негу коже и косе.

У фитотерапији користе се најчешће млади листови брезе, а нешто ређе кора, пупољци и катран који се прави од брезе. У рано пролеће сакупља се и сок који се добија бушењем дрвета. Он се одмах употребљава као веома моћно и драгоцено биљно средство за јачање и чишћење организма од нагомиланих токсина.

„У Београду је већ излистала бреза за разлику од неких других делова земље. Сасвим младо лишће брезе је посебно лековито и одлично за све људе који имају проблем са било којом врстом бубрежних болести“, каже Момчило Антонијевић, новинар и народни травар.

Према његовим речима, то је вероватно најбољи биљни лек против камена и песка у бубрегу.

„Прво, делује диуретично, а друго, алкализује мокраћу и на тај начин се топи то камење које се касније избаци. Оно што је важно напоменути, када су сви биљни лекови против камена у бубрегу у питању, је да треба бити врло обазрив и уколико имате велики камен онда све треба да радите под надзором стручњака јер тај камен може да се покрене и да се заглави у бубрежном каналу и онда ћете имати већу штету него корист. Уколико имате мање камење и песак, бреза је фантастична ствар за вас“, објаснио је Антонијевић.

Најбољи резултати постижу се чајем од брезовог лишћа. Лишће се бере када није превише младо и то на еколошки чистом подручју, али и одговорно, тј. не више од четвртине укупне количине лишћа, да се не би оштетило дрво тако да не може да се опорави.

Готово сви делови брезе су врло корисни, лековити и чак јестиви. Од коре овог дрвета, у Финској и Русији, добија се катран који делује изузетно антисептично и показало се да изгледа има дејство и на хумани папилома вирус па постоји оправдање за његову употребу против брадавица.

Користи се у лечењу екцема и псоријаза.

Пупољци брезе садрже велику количину бетуола који делује изузетно лековито.

„Њега користимо првенствено за органе за мокрење, али и за јачање целокупног организма. Руси спроводе истраживање како бетуол делује против тумора. Први резултати су врло охрабрујући“, указао је Антонијевић.

Брезова вода чисти бубреге, бешику, јетру, мокраћне канале 

Брезова вода или брезов сок је вода коју филтрира бреза. Она иде кроз цело стабло и буди дрво.

Да би се дошло до овог напитка стабло брезе се буши, не више од пет сантиметара и у рупу се убаци црево. Од једне брезе може се сакупити до пет литара ове течности.

У питању је традиционални лек многих народа који се користи за чишћење бубрега, бешике, мокраћних канала и јетре. Такође, користи се за јачање корена косе.

У Финској се брезове гранчице користе током третмана у сауни да би се убрзала циркулација и поспешило избацивање токсина из тела.

„Гљива брезова губа садржи врло интересантне супстанце које делују антибактеријски, али и у борби против гљивица. Изузетно је корисна у борби против ешерихије, а нека истраживања показују да добро делује и код упале плућа“, наводи Антонијевић додајући да је за чај потребно само десет грама ове гљиве.

Сибирска чага у Србији расте само у области Власине. У питању је гљива од које се справља чај који јача одбрамбене снаге организма, чува здравље. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи