Колико често треба мењати четкицу за зубе

Редовна брига о зубима штити здравље читавог организма. Редовне посете зубара, прање зуба после сваког оброка, коришћење зубног конца, све је то важно, али не треба заборавити ни четкицу за зубе, као и њену редовну замену.

Четкице за зубе се прилично брзо троше, посебно ако перете зубе најмање два пута дневно, како препоручује Америчко удружење зубара.

Редовно прање троши четкицу, па је њена замена веома важна. Америчко удружење стоматолога препоручује да се четкица за зубе промени на три, четири месеца. Ако вам се чини да су длаке на четкици пре тога матиране или похабане, замените је и раније.

Шта се дешава ако четкицу за зубе не промените свака три до четири месеца?

Поред тога што се четкица троши, на њој се сакупљају клице. Ово је израженије, ако четкицу за зубе чувате у близини тоалета.

Према часопису Journal of Dental Sciences & Research, отприлике 60 одсто четкица за зубе које се чувају у заједничким купатилима, има неке фекалне материје.

Сваки пут када испирате тоалет, капљице воде долете до ваше четкице за зубе, прекривајући је прљавштином.

Ако четкицу за зубе покријете чашом, она се неће осушити и на њој ће се брзо размножити бактерије и буђ. Ако на четкици видите препознатљиве црне мрље буђи, време је да је баците.

„Четкицу за зубе треба променити и када сте били болесни, јер се на њој могу наћи ешерихија коли, стафилококе и друге бактерије, којима ће четкица за зубе постати нови дом", истакла је докторка Хедер Роузен.

Такође је додала да постоји много бактерија које могу боравити на четкици за зубе, и да је зато увек најбоље да промените четкицу после вирусних или бактеријских инфекција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи