Ко сагорева више калорија, канцеларијски службеник или ловац у Африци

Иако многи у индустрији фитнеса сву кривицу сваљују на седелачки начин живота који преовладава у индустријализованим земљама широм света, испоставило се, да чак и ловци-сакупљачи који воде најактивнији начин живота, заправо не сагоревају ништа више калорија.

Еволуциони антрополог и професор на Универзитету Дјук, Херман Понцер је провео 10 година проучавајући метаболизам различитих група људи широм света, од маратонаца, просечних канцеларијских радника до припаднике племена Хадза у Танзанији, ловаца-сакупљача који не користе електричну енергију, пише Раша тудеј.

Чланови овог племена свакодневно иду у лов на зебре и антилопе или у сакупљање бобица, воћа и кртола како би се прехранили.

Мада ће неко помислити да је ово савришен начин живота који помаже у сагоревању калорија, посебно у поређењу са особама које сваког дана седе у канцеларији од девет до пет, еволуциони биолог каже другачије.

Према професору Понцеру припадници племена Хадза не сагоревају више енергије током дана од „седећих“ становника Европе, Северне Америке и Азије, већ, како наводи у свом недавно објављеном раду, у свим популацијама укупна стопа сагоревања калорија је приближно иста.

Разлог томе је што сваки процес у људском телу, велики или мали, захтева енергију у облику калорија. Понцер је израчунао чак и колико енергије троши сваки откуцај нашег срца.

„Наши метаболички мотори нису стварани милионима година еволуције да би нам гарантовали да ћемо имати тело спремно за бикини“, напомиње професор Понцер и додаје да је уместо тога људски метаболизам пројектован тако да задржи све драгоцене калорије како би се прилагодио свим променама, било важбању, било дијетама, што многи и превише добро знају из личног искуства.

Иако свако од нас може да „шокира“ свој метаболизам повећаном активношћу или драстичним ограничењем уноса калорија, метаболизам ће на крају успоставити равнотежу и вратити на своју основну линију како би загарантовао довољно енергије потребне за нормално функционисање целог организма.

Професор Понцер наглашава да иако Хадзе не сагоревају више калорија него други народи света, њихов начин живота их чува од појаве различитих кардиоваскуларних болести, дијабетеса и гојазности.

Попут свих нутрициониста широм света, професор понавља да се не можемо заштитити од лиших навика у исхрани, бар не заувек, као и да само вежбање није довољно да би човек остао здрав.

„На крају дана, наша тежина је одраз унетих калорија наспрам утрошених калорија – а променити количину калорија коју сагоревамо током дана је веома тешко променити“, наглашава профресор Понцер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара