Читај ми!

Са „топлим данима“ стижу и алергије на полен, како их предухитрити

Ако вам је ових дана нос запушен, гребе вас грло, или сте једноставно исцрпљени не мора да значи да сте се заразили коронавирусом. Поменуте тегобе могу осетити и сви они који су алергични на полен.

Када температуре преласком у "плус" најаве пролеће, почиње и сезона алергија на полен. Како да се изборимо са овим проблемом и да ли је, заиста, превентива "пола здравља", објаснио је доктор Жикица Јовичић, алерголог са Института за алергологију Клиничког центра Србије, гостујући у Јутарњем програму РТС-а.

„Постоји неколико разлика, једна од кључних је да нема температуре код алергија. Никада се не јавља бол, не јавља се опште ломно стање организма које прати вирусана инфекција. Код алергија је кијање упорније, и људи кину по 20, 30 пута. Губитак мириса код алергија је повезан са запушеним носом, и никада није потпун и нагао, као што се дешава код пацијената са коронавирусом", истакао је алерголог.

Додаје да уколико човек има симптоме, алергијске бронхијалне астме, ти симптоми су другачији, то је недостатак ваздуха,који се јавља у нападима гушења са свирањем у плућима, нема болова у грудном кошу и уколико човек не може да разликује симптоме, постоје лабораторијске анализе које то могу да дискриминишу.

Велику групу људи мучи полен, јер из сезоне у сезону, бију битку са њим, а од априла ће лепше време, па ће се јавити и тегобе за оне који су алергични.Када је најбоље кренути са терапијом?

„Најбоље је што раније кренути са терапијом у сезони, а важно је да се преко сајта Агенције за заштиту животне средине добију информације о концентрацији полена. Препоука је да се са терапијом крене одмах, чим се појаве прва поленова зрна. Примећено је да се у сезони јављају два периода. Први када су симптоми врло јаки, а други, као да се организам мало навикне, па боље толерише веће концентрације полена. Уколико су пацијенти дијагностиковани на алергије треба да почну са узимањем стандардне терапије, а уколико нису, најбоље је да крену са антихистаминицима", рекао је алерголог Жикица Јовичић. 

Напомиње да постоји примена имунотерапије, која даје одређене дозе пацијенту и доводи до тога да имуни систем научи да реагује другачије на полен, а пацијент у 70 одсто случајева изгуби тегобе, а осталих 30 одсто значајно смањи тегобе. Та терапија је дугорочно решење које може да промени ток алергијске болести.

"Најјачи алергени су у јутарњим часовима, до 9 сати, уколико је топло и ветровито време изузетно је висока концентрација полена. Маске штите од вируса, али и од полена.Пошто је у току вакцинација против вируса ковид 19,алергијске манифестације, као што је алергија на полен нису контраиндикација за примање вакцине", напоменуо је алерголог Жикица Јовичић.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво