Читај ми!

Прво неуроистраживање у Србији: Како друштвене мреже утичу на наш мозак

Одлазак на „Инстаграм“ или „Фејсбук“ за већину људи представља дневну рутину коју скоро ни не примећујемо и за коју мислимо да у нама не буди посебне емоције. "Direct Media United Solutions" спровела је прво неуроистраживање у Србији са циљем да провери како заиста друштвене мреже утичу на наш мозак.

Испитаници су замољени да се током истразивања понашају како би се иначе понашали када користе Фејсбук и Инстаграм, док је у исто време савременом неуротехнологијом бележена активност њиховог мозга и емоционална реакција.

Насупрот уверењу да коришћење друштвених мрежа не изазива посебну емоцију, резултати неуростудије су показали да иза сваког скрола или лајка испитаника стоји екстремно осећање среће – еуфорија.

У можданим таласима испитаника је забележено усхићење и узбуђење, велика посвећеност садржају, уз мали замор мозга – такозвана „савршена олуја“ које често нисмо свесни или то себи не желимо да признамо.

„Термин 'савршена олуја' се користи када описујемо појаву у којој се више појединачних фактора удружи да би креирало савршен моменат, као што је, како се испоставило у овој студији, случај код коришћења друштвених мрежа. Занимљиво, а истовремено и отрежњујуће, је то да испитаници уопште нису били свесни својих емоционалних реакција током истраживања и то што никада не би повезали емоцију 'еуфорије' са одласком на друштвене мреже, а што је 'Direct Neuro' студија потврдила. Захваљујући развоју неуро технологије, ми сада можемо да сазнамо шта се дешава у оном несвесном делу мозга, који на свакодневном нивоу процесуира много више информација“, каже Љубица Вукчевић, директорка сектора "Data Analytics & Insights" компаније "Direct Media United Solutions".

Неуростудија је показала и да је мозак испитаника, за време док су били на Инстаграму и Фејсбуку, негативно реаговао на телефонски позив или неадекватан оглас односно спозорисани пост, будући да нам ови садржаји, уколико нису креирани у складу са нашим интересовањима, прекидају евидентно задовољство коришћења друштвених мрежа.

Да би се одржао ниво хормона среће који настаје док се користе друштвене мреже, ми ћемо желети да што дуже останемо тамо где нам је лепо, а тако се креира зависност.

„Успех друштвених мрежа је несумњив. То су потврдиле како бројне академске студије на ову тему тако и ово неуроистраживање. Али, кључну разлику у свему, па и код друштвених мрежа, чини како их користимо. Када смо дошли на идеју да спроведемо ову иновативну студију, наш циљ је био не само да добијемо дубински увид у несвесне емоције потрошача, што ће нам на даље помоћи да креирамо боље комуникацијске стратегије, већ и да позовемо на одговорније коришћење друштвених мрежа“, објашњава Милица Марковић, менаџерка за корпоративне комуникације у "Direct Media United Solutions".

Direct Neuro истраживања се спроводе уз помоћ до сада најквалитетније технологије и савремене опреме за Eye-tracking (праћење усмерености погледа), ЕЕГ (Electroencephakography односно мерење активности можданих таласа), ГСР (Galvanic Skin Response или мерење реакције путем зноја), Face и Voice анализу (анализа израза лица и гласа).

Иза имена Direct Neuro, стоји искусан тим неуронаучника са светским референцама и бројним истраживањима и студијама.

Уз коришћење најсавременије неуротехнологије, испитиваће несвесне реакције потрошача на поруке које им се пласирају кроз огласе, рекламе и садржај на друштвеним мрежама.

Поред маркетинга, велика област примене ове технологије је и у људским ресурсима.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 29. март 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво