Читај ми!

Бор је један од главних разлога зашто су Медитеранци дуговечни и витки

Руски научник Сергеј Виноградов тврди да када загрлите дрво добијате снажну енергију, посебно ако одаберете бор, брезу, букву или храст. Које дрвеће делује као лек и непресушни извор позитивне енергије а које је „енергетски вампир“ у шумском свету, открива народни травар Момчило Антонијевић.

Сергеј Виноградов је контроверзни руски научник заслужан за промоцију чувене дендро терапије, односно грљења дрвећа, која има своје поборнике и фанове и овде. Да ли је тачно да када грлимо дрво његова енергија прелази на нас, Момчило Антонијевић признаје да не зна, али сасвим сигурно зна да не може да буде штетно. Зато, ако у шетњи шумом осетите потребу да загрлите дрво, немате разлога да се устручавате.

„Неспорно је да је шетња шумом заиста лековита, првенствено због тога што су шуме рудници кисеоника, зато што је ваздух у њима чист за разлику од градског. А сви ми који смо осетили  дивни мирис боровине на мору, треба да знамо да је тај мирис изузетно лековит, што је и наука потврдила“, наглашава гост Јутарњег програма.

Бор, познато је, садржи етарско уље, сложену смешу једињења која имају снажно антисептичко дејство. Делује против бактерија, против гљивица, а нека делују чак и антивирусно. Због мириса који потиче од алфапинена, бетапинена, лимонена и још неких других супстанци шетња боровом шумом делује лековито.

„Још је Авицена тврдио да је бор одличан лек против упале плућа, бронхитиса, кашља. Посебно се препоручује инхалација боровим иглицама или сируп од бора или боров мед људима који пуше и који имају оптерећене дисајне органе“, додаје Антонијевић.

Етарско уље

Етарско уље бора које се добија дестилацијом је добро и за спољну употребу против болова у мишићима, у костима и реуматизма. Делује као антисептик и, као и остала етарска уља осим лаванде и чајног дрвета, користи се неразблажено. 

За инхалацију је довољна посуда са кључалом водом, пешкир и неколико капи етарског уља бора.

Боров мед и сируп

Боров мед је изузетно редак, прилично скуп и тешко се налази, напомиње народни травар. У Србији га је немогуће добити јер захтева да пчеле буду пуштене само на пашу у боровој шуми. Прави боров мед потиче из Сибира, мада га има и на грчком острву Тасос.

Оно што се код нас на тржишту појављује као боров мед је у ствари мешавина боровог и ливадског меда.

„Али оно што се најчешће продаје је сируп. Тај сируп има своја лековита дејства, али морамо да знамо да то није мед који праве пчеле, већ се прави од шећера и борових пупољака. Сада је тренутак да се прави тај сируп, а поступак је врло једноставан“, напомиње Антонијевић.

Потребно је сакупити пупољке бора и иглице који су пуни смоле и миришљави. Пупољци се ставе на дно тегле, поспу се шећером, затим се дода други слој пупољака и борових иглица и тако редом док се не попуни тегла. На врху треба да буде слој шећера.

Теглу држати на топлом и сунчаном месту. За 40 дана шећер ће се отопити и добићемо сируп који се, на пример, препоручује деци на прву назнаку кашља.

Пињоле

Пињоле, семе из шишарке приморског бора, уз шафран су један од најскупљих зачина у кухињи. Оне су пре свега нутриционистички интересантне јер су пребогате витаминима, микроелементима, имају много цинка, селена, витамина Б6 и тако даље.

„Оне су пре свега интересантне јер изазивају осећај ситости. Када сажваћемо релативно малу количину пињола, желудац шаље сигнал да је пун, тако да се препоручују људима који су на курама мршављења.

Невена Веселиновић, експерт за целовиту биљну исхрану, наглашава да су пињоле веома укусне и да спадају у категорију орашастих плодова, али су скупе, с обзиром на то да нису све семенке бора јестиве. Килограм је око 5.000 динара.

Осим цене, пињоли имају и веома високу калоријску вредност, тако да са њима не треба претеривати, јер 20 грама пињола има око 300 калорија, али су изузетно богате протеинима. Тако да уколико неко жели да избегне један оброк, довољно је да поједе две кафене кашичице пињола.

„Енергетски вампири“

Према Виноградову постоји дрвеће које извлачи позитивну енергију, пре свега врба и топола и препоручује грљење таквог дрвећа када патимо од главобоље, реуматизма и слично.

Није доказано да ће грљење врбе помоћи у случају главобоље, али чај од врбове коре хоће, јер је врба иначе „прабака“ аспирина и садржи салицилна једињења која делују против болова па се употребљава са успехом и против главобоље и реуматизма.

Међутим, разређује крв те зато треба бити опрезан када се пије овај чај и не треба пити друге лекове за разређивање крви, напомиње Момчило Антонијевић на крају гостовања у Јутарњем програму.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара