Читај ми!

Нова шанса – Американцу успешно пресађено лице и обе шаке

После 23 сата на операционом столу, Џо Димео постао је први човек у историји којем су успешно пресађени лице и обе шаке.

Доктори са њујоршке универзитетске болнице „Лангон хелт“ успешно су извели историјску трансплантацију лица и обе шаке ноћном раднику из Њу Џерзија.

„Успели смо у овом невероватном подухвату који показује да можемо да наставимо са новим изазовима и даље напредујемо на пољу пресађивања“, рекао је доктор Едуардо Д. Родригез, који је до сада водио четири операције пресађивања лица.

Џо Димео, ноћни радник из Њу Џерзија задобио је опекотине трећег степена на више од 80 одсто површине свог тела у саобраћајној несрећи у јулу 2018. године, када је заспао за воланом док се враћао кући с посла.

Након експлозије аутомобила, Димео је провео у болници у Њу Џерзију више од 4 месеца, од тога два месеца у индукованој коми. Врхови прстију су му били ампутирани, лице тешко повређено и оштећено, а усне и капци одстрањени.

Операције које су му спасиле живот оставиле су га са ослабљеним видом, отежаним кретањем и нарушеним квалитетом живота.

После више од 20 реконструктивних операција, Димео је 10 месеци провео на листи, пре него што је пронађен донор лица. Два дана након тога, 10. августа операција пресађивања почела је у њујоршкој болници.

„Ово је дар који долази једном у животу и надам се да ће породица донора пронаћи неку утеху знајући да део њега живи са мном. Ја и моји родитељи смо изузетно захвални на другој шанси“, рекао је Димео за Тудеј шоу на Ен-Би-Сију.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара