Читај ми!

Поподневна дремка помаже мозгу да остане виталан и у старости

Редовне поподневне дремке могле би да буду један од начина да се сачува виталност мозга и ментална агилност у старости.

Научно истраживање, објављено у часопису Џенерал сајкајатри (General Psychiatry), анализирало је навике 2.214 здравих људи доби 60 или више године из неколико великих кинеских градова.

Њих 1.534 је редовно ишло после подне да одрема просечно један сат, а 680 није.

Стручњаци су утврдили након редовних прегледа на деменцију да се учесници који су редовно дремали боље сналазе у простору, течније говоре и показују боље памћење.

„Осим што смањује поспаност, поподневне дремке нуде много добробити, попут консолидације памћења, припреме и спремности да се нешто ново научи, бољих моторичких функција и емотивне стабилности. Ови ефекти, међутим, нису примећени у свим случајевима“, наводе стручњаци.

Осим тога, истраживачи објашњавају да студија није утврдила да ли поподневним дремањем могу да се спрече деменција или опадање когнитивних функција код старијих људи.

Сара Имарисио, челница британског Истраживачког центра за Алцхајмерову болест, каже да је потребна већа студија која би анализирала већи број фактора повезаних са сном и њиховом евентуалном везом са деменцијом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво