Читај ми!

Канцеларија у кревету, нови облик рада од куће

Упркос томе што се не препоручује, неки, због тога што немају избора или због тога што им то одговара, раде из кревета. Савршена канцеларија у кревету не постоји, али постоје начини да је прилагодите својим потребама како бисте сачували здравље и продуктивност.

Сви који знају мало више о раду на месту где се одмарате, рећи ће вам да то не чините, али кревету је тако тешко одолети, што ће потврдити сви они који раде од куће, пише британски Гардијан.

С друге стране, то је можда постало неопходно. Школа се преселила у домове деце тако да је у скученом стамбеном простору кревет можда једино место где можете имати довољно мира. Многи људи који живе и раде са хроничним болестима колутаће очима на тврдње да је рад из кревета тек сада настао.

Током првог таласа карантина, резултати истраживања у Великој Британији (Usvitch.com) открили су да је четвртина оних који су радили од куће током радног времена била у кревету. На прагу годишњице увођења рада од куће због коронавируса, то ради више људи него икада пре. 

„Открили смо да је до 40 одсто људи који су радили од куће током карантина у неком тренутку радило из свог кревета“, наводи Кетрин Квин, председница Британске асоцијације за киропрактику.

Сви знамо да не треба да имамо уређаје у спаваћој соби, да је кревет намењен само спавању и сексу, да је добро држање лакше за столом (рад у кревету може да изазове или погорша бол у леђима), да не треба људе подстицати на још седења током дана.

Граница између посла и одмора мора да постоји 

Али, јануар је, хладно је и мрачно и многи ће открити радости рада из кревета (ако нису имали прилике да то до сада ураде).

Рад у кревету може да подстакне креативност и продуктивност. Много је сјајних примера кроз историју међу којима су Марсел Пруст, Флоренс Најтингејл, Вилијам Вордсворт, који су стварали у кревету.

У седећем или полулежећем положају, рад у кревету стиже као тотална супротност трендовима који су владали пре пандемије, а који су подразумевали лопте за пилатес, стајање или чак траке за ходање поред радног стола.

Ипак, стручњаци указују на то да је здраво створити границе између посла и одмора иако су на истом месту.

Ако сте приморани да радите из кревета, или то волите, има начина да не угрозите здравље и продуктивност. Прва на списку ствари које стручњаци препоручују је постоље за лаптоп.

„Важно је да лаптоп држите испред себе у висини очију како бисте избегли напрезање врата“, упозорава Кетрин Квин.

Опција за ово је сто са покретним делом. Истина, ово може створити атмосферу болнице, што ће многи желети да избегну.

Морате редовно да се крећете, а устајање из кревета је тешко 

Не користите свој сточић или постоље за лаптоп као послужавнике за пића и грицкалице. Ноћни сточић користите за шоље са чајем, кафом и грицкалице или набавите мали помоћни сточић, макар и склопиви. Немојте бити у искушењу да набавите мини-фрижидер јер морате редовно да устајете и крећете се, а устајање из кревета је тешко. 

Поред кревета вам је потребна корпа или нешто слично што ће моћи да послужи као фиока где држите пуњаче, оловке, блокове и кексе за хитне случајеве. Корпу са „канцеларијским прибором“ можете лако пренети до софе, стола (када се укаже прилика да га користите), а и пред спавање ћете лакше поспремити радни простор.

Набавите јастуке и наслоне који ће бити удобни и који ће ваша леђа држати у што правилнијем положају. 

„Кревети немају исту потпору као столица. Нека вам доњи део леђа у потпуности буде подупрт јастуцима и наслоњен на узглавље“, објаснила је Квинова.

Промените положај с времена на време

„Наше тело воли промене, па је мој главни савет да покушате да редовно мењате положај у којем радите. Ако радите из спаваће собе, размислите о томе да комоду користите као стојећи сто, на пример. Такође је сјајно укључити кретање у дневну рутину“, каже Квинова.

Опасност од рада из кревета, осим потенцијалних дугорочних болова у леђима и случајног падања у сан, јесте и то што се можете превише опустити. 

Огромна хрпа књига и седиментни слојеви довољно чисте одеће на столици неће бити угодно радно место. Може се десити да у спаваћој соби проводите више од 16 сати дневно зато отворите прозоре.

Постељина и прекривачи такође треба да буду једноставни како се не бисте осећали као на цветном пољу или да вас не би замарали облици и шаре којима сте опкољени. 

Добра вај-фај веза и утичница су важни јер ћете бити под стресом уколико останете без интернета или вам се испразни батерија лаптопа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи