Читај ми!

Корона удара и на косу – без панике, длаке се могу вратити

За многе последице, чији је узрочник коронавирус, као што су умор, кардиолошки и плућни проблеми, смо већ чули. Једна од последица која не угрожава здравље, али може да смета је – опадање косе.

Једно од питања које се намеће јесте да ли је опадање косе последица инфекције вирусом или узимања лекова током терапије оболелих од ковида-19. 

„Након инфекције коронавирусом, 30 одсто косе пређе у фазу опадања. Разлог је у томе што, наше тело, кад се бори са неком тешком инфекцијом, доживи физиолошки стрес. Тада наше тело штеди на небитним структурама као што је длака, и зато скрати опскрбу крви и хранљиве материје за длаку. Влакно на то реагује тако што стане са радом и њен циклус раста се прекине, уђе у фазу мировања и онда у фазу испадања", рекла је др Елена Арсова, трихолог, и закључила да је опадање косе директно у вези са инфекцијом а не са лековима.

Пацијенти примећују опадање од две стотине до три стотине длака дневно, за разлику од уобичајеног губљења око 100 власи дневно.

Докторка Арсова каже да опадање косе почиње три месеца после прележане инфекције и да обично траје три месеца.

„Након тога, опадање би требало полако да се стабилизује и да крене раст нове косе. Нажалост, то се не деси увек тако спонтано, зато што фоликул длаке може да буде промењен примарно и онда испадање утиче на додатни поремећај функције фоликула", објаснила је за РТС Ординацију др Арсова.

Додаје да је највећи број пацијената који су имали проблем са опадањем косе после прележаног ковида-19, већ имао неке проблеме тог типа раније. Код пацијената, који пре заражавања коронавирусом нису имали проблеме са опадањем косе, каже, коса се обнови, па нема разлога за бригу и посебне третмане.

Наглашава да је у том случају довољно побољшати исхрану и обогатити је протеинима, уз коришћење витаминских суплемената и лосиона за стимулацију раста косе.

Не купујте препарате „на своју руку" већ потражите стручни савет

Када је реч о препаратима које треба примењивати, трихолог др Милена Станојевић саветује Биотин, који побољшава квалитет длаке и убрзава раст.

„Оно у чему људи греше, пошто су успаничени, је кад оду до прве апотеке, купују лосионе за раст да би надокнадили тај губитак. Међутим, ми прво морамо да стопирамо опадање косе, то нам је први и најбитнији корак. Тек онда кад се смањи опадање косе, и дође на једну нормалну меру, саветујемо лосионе и терапију за стимулацију раста", испричала је др Станојевић.

Објашњава да људи у том случају најчешће утрљавају уља, и то најчешће рицинусово уље, што, како тврди, прави већи проблем, јер уље затвара поре у фоликулима длаке, и дешава се проблем машћења скалпа и коже главе.

„Мој савет је да се пацијент, чим примети опадање косе, јави трихологу, доктору за косу, па ћемо ми на основу прегледа препоручити терапију", рекла је у РТС Ординацији, др Станојевић.

Међутим, дешава се да се коса „сама не опорави". Тада се као терапија користи углавном „пи ер пи" третман уз ласерску стимулацију.

„Ласер држи опадање косе под контролом, а „пи ер пи" третман, односно третман крвном плазмом служи да стимулишемо фоликуле да крене да продукује раст нове длаке", објаснила је др Станојевић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се