Читај ми!

Пет сигурних знакова да траћите свој живот

Окружени смо књигама самопомоћи и саветима како би требало да живимо свој живот. Ипак, свако жели да живи свој живот како он хоће, а не држећи се туђих савета. Међутим, постоје одређени знаци који нам указују да смо ипак скренули с пута и који нам могу помоћи да откријемо како да не траћимо своје животе.

Не треба да живите живот из снова. Не треба вам гомила новца. Испуњен живот произилази из разлога зашто радите одређене ствари, не из самих ствари, напомиње колумниста портала Медијум, Ајодели Авосика.

Док читате ових предложених пет знакова који откривају да ли траћите свој живот, биће вам очигледно шта значи живети испуњен живот и они вам могу бити подсетник да нешто предузмете. Јер добра вест када је у питању начин како живимо јесте чињеница да увек можемо да престанемо да радимо ствари које нас чине несрећним.

Погледајте ову листу и ако се проналазите на њој, размислите о томе да ли сте спремни да нешто предузмете са својим животом.

Радите све осим онога што желите да радите

Морамо да бринемо о себи и својој породици, краткорочно и дугорочно. Али ако баш ни једног теренутка не покушавате да се извучете из тог зачараног круга и проводите већину времена радећи ствари које не желите, значи да бацате један већи део свог живота.

Имати контролу над својим временом и радити ствари које желите није све, али је бар нешто. Могло би се рећи да живот има четири главне компоненте – здравље, економску сигурност, љубав и срећу или сврху.

Ако трошите време на погрешне ствари, посебно на погрешан посао, трпеће и сви остали аспекти вашег живота. То нема никакве везе са оним што радите, већ зашто то радите. Достизање тачке финансијске стабилности је кључно, али осим тога, покушајте да схватите и шта је то што вам најбоље одговара.

Остајете у партнерској вези иако сте свесни да не иде

Остајање у вези коју ни један од партнера не жели да напусти само из страха што ће остати сам има дугорочне негативне психолошке последице.

Постоји мноштво разлога које треба узети у обзир. На пример, имате заједничку децу. Али такође морате да измерите све предности и недостатке. Понекад, пак, људи пребрзо пресеку, јер живимо у култури која промовише да треба напустити сваку везу када постане тешка. Ипак, не би требало баш толико да се трудимо само да бисмо остали са неким у вези.

Посао и љубав – то су две највеће замке у које људи упадају и траће своје животе.

Највећи део слободног времена трошите на забаву и провод

Нико не треба да се одрекне малих слабости и уживања у животу, али понекад ствари треба назвати правим именом.

Ако радите посао који мрзите и када дођете кући гледате телевизиски програм по три, четири сата сваке ноћи, а викенд проводите пијани – очигледно је да траћите свој живот.

Када тако проводите своје слободно време значи да желите да се скријете од нечега. Свако је некада упао у такву замку. Да би се из ње побегло треба пронаћи нешто довољно подстицајно што ће испунити ту празнину. То може бити хоби, додатни пасао, усвајање неке нове вештине, додатно усавршавање...

Ако вам живот нема смисла уколико се одрекнете неких порока, значи да нешто није у реду са вашим животом.

Посвећујете превише времена људима који то не заслужују

Научити рећи не је супермоћ. Научени смо да осећамо кривицу и обавезу да слободно време поклањамо и оним људима који то не заслужују. Морате схватити да није себичлук ако процењујете колико вашег времена заслужују неки људи.

Људи ће вас више поштовати ако поставите границе. Подсвесно, људи не воле да вас газе, али ће то сигурно учинити уколико им пружите прилику. Таква је људска природа.

Многима није проблем недостатак времена, већ то што не умеју да правилно поставе приоритете. Када се према свему понашате једнако, онда ништа не урадите довољно добро. Тако ако покушавате свима да удовољите, постижете потпуно супротан ефекат.

Немојте се правдати, довољно је да кажете „Извини, тренутно не могу томе да се посветим“.

Своје поступке заснивате више на ономе шта други мисле о томе него личним изборима

Страх од неприлагођености, страх од друштвеног одбијања, страх од лошег положаја у племену. Стало нам је јер је то део наше природе, али можемо се донекле борити против тог „умрежења“.

Одговорни сте само за себе, породицу и људе до којих вам је највише стало. А ваша способност да будете оно што јесте утиче на те везе.

Класична грешка коју сви чинимо – повинујемо се туђим мерилима јер мислимо да ће то бити боље за наше ближње. Ваша деца не желе да се покорите и будете њихове жртве. Желе да вас виде како живите смело, правите грешке и исправљате их.

Бићете много отворенији и брижнији према људима које волите када прво задовољите сопствене потребе. Зашто? Јер ћете бити једна мање огорчена, очајна и тужна особа у њиховом окружењу.

четвртак, 19. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи