Читај ми!

Уједињене нације скинуле марихуану са листе најопаснијих дрога

На основу препоруке Светске здравствене организације, Комисија за наркотике УН-а одстранила је канабис са листе најопаснијих дрога усвојене конвенцијом 1961. године. Очекује се да ће ова одлука имати далекосежан утицај на испитивање и медицинско коришћење марихуане широм света.

Пре гласања, канабис и смола од канабиса налазили су се на листи поред хероина, метадона, морфина, опијума и кокаина.

Комисија УН-а за наркотике укључује 53 земље чланице, а гласање о рекласификацији марихуане било је веома напето – предлог је усвојен са 27 чласова за и 25 против уз украјински глас који је био одсутан.

САД и већина држава Европске уније гласало је за, док су Кина, Пакистан и Русија биле међу државама које су се противиле предлогу, преноси Форбс.

Комисија је такође разматрала и друге предлоге, попут стављања посебних препарата на бази ТХЦ-а на листе лекова, али ниједан од пет предлога није усвојен.

„Овакав исход не значи да ће се легализација одједном десити широм света, али би могао да буде прекретница“, каже Џесика Стајнберг, директорка у фирми "Global C" која лобира за употребу марихуане у медицинске сврхе.

Тржиште марихуане, која се користи у медицинске и рекреативне сврхе, процењује се да ће до 2025. године достићи вредност од 34 милијарде долара.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво