Утицај ковид-19 на гинекологију и акушерство, тема београдског конгреса

Пандемија не сме да угрози развој свих грана медицине, што показује 17. Међународни конгрес гинеколога и опстетичара који се од 3. до 5 децембра одржава онлајн из Београда.

Овогодишњи 17. Међународни конгрес Удружења гинеколога и опстетричара Србије, Црне Горе и Републике Српске је, у складу са епидемиолошком ситуацијом и актуелним препорукама Владе Републике Србије, реализован онлине.

Посебно смо поносни што је конгрес званично подржан од стране Међународне федерације гинеколога и опстетричара (ФИГО), највеће и најзначајније асоцијације гинеколога и акушера у свету.

Од када се свет нашао у пандемији ковид-19, као професија суочили смо се са једним од највећих изазова у скоријој историји. Морали смо брзо да учимо и да се прилагођавамо новим околностима. 

Времена великих искушења нас чине бољима и терају нас да извучемо највише из себе. Као професија, потрудили смо се да дамо свој допринос у досадашњој борби против пандемије и одржимо безбедне услове за бригу о трудноћи и доношење новорођенчади на свет.

Поносни смо што овогодишњи конгрес представља део велике прославе обележавања 100 година рада Медицинског факултета Универзитета у Београду, најстаријег медицинског факултета у овом делу Европе. Прво предавање на Медицинском факултету је одржано 9. децембра 1923. године.

Поред ФИГО-а и Медицинског факултета, Конгрес су подржали Министарство здравља Републике Србије, Српска академија наука и уметности и Клинички центар Србије, установе од највишег значаја за здравствени систем Србије.

Током 17. Међународног конгреса УГОСЦГРС слушаоци ће имати прилике да чују око 120 предавача из 26 земаља међу којима су Уједињено краљевство, Сједињене америчке државе, Русија, Боливија, Индија, Либан, Италија, Португал, Аустрија, Немачка, Израел, Грчка, Кипар, УАЕ, Француска, Белгија, Холандија, као и суседи из Румуније, Мађарске, Хрватске, Словеније, Северне Македоније, као и држава конститутивних чланица Удружења. 

Многи од предавача су председници водећих светских и европских стручних удружења. Током предстојећа 3 дана предавачи ће у 22 сесије несебично делити своја знања, размишљања и идеје.

Наше Удружење је увек пожртвовано радило на успостављању и учвршћивању сарадње са колегама из окружења и света. Актуелна пандемија је додатно указала на значај удруживања стручних и научних напора, регионалне и међународне сарадње, за развој медицине уопште, као и гинекологије и акушерства као струке. Унапређивање репродуктивног здравља је својеврсно улагање у будућност.

УГОСЦГРС је члан пуноправни члан ФИГО-а и активно учествује у активностима ФИГО-а, са искреном жељом да и у будућности доприноси раду ове велике и значајне огранизације. 

Како је Конгрес подржан од стране ФИГО-а, почаствовани смо да нам у оквиру две посебне ФИГО "зум" сесије предавања одрже председник ФИГО-а Проф. Карлос Фуктнер, потпредседник ФИГО-а Проф. Фајсал ел Как, наредни изабрани председник ФИГО-а Проф. Џини Конри, извршни директор ФИГО-а Проф. Мери Ен Лумсден, генерални секретар ФИГО-а Проф. Лесли Реган, као и претходни председници ФИГО-а Проф. Читаранђан Пурандаре и Проф. Сабаратнам Арулкумаран.

Учешће овако великог броја најпознатијих имена и водећих светских стручњака у различитим областима гинекологије и акушерства је својеврсно признање српској гинекологији и акушерству и потврда да је у свету препознат значај наших вишегодишњих напора да подигнемо ниво наше професије.

Програм конгреса обухвата новине из гинекологије, акушерства, перинатологије, гинеколошке онкологије, вантелесне оплодње и инфертилитета, урогинекологије и минимално инвазивне хирургије, као и две сесије посвећене различитим темама у вези са пандемијом ковид-19 које представљају непосредна искуства колега који директно учествују у овој великој борби која још увек траје.

Жеља нам је да овим Конгресом дамо значајан прилог и подстицај за даље истраживање, као и свакодневну праксу.

Аутор је председник удружења гинеколога и опстетичара Србије, Црне Горе и Републике Српске

уторак, 07. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара