Читај ми!

Вежбајте, али на чистом ваздуху

Вежбање је здраво за организам и опште здравље, али је важно где се вежба, на отвореном простору, или у затвореном простору. За људе који се баве физичким активностима на отвореном важан је квалитет ваздуха.

Свеж ваздух у многим градовима заменио је онај лошијег квалитета, нарочито последњих година. У појединим градовима. Чак и ако носите најквалитетнију маску за лице, можете удисати честице загађивача.

Током вежбања наша плућа удишу још више ваздуха, а приликом аеробних активности он улази дубље у ткиво, пише News18.

То може резултирати иритацијом плућа и често се као последица може јавити астма.

Главобоље, иритације очију и носа и сличне сметње су могуће ако сте дужи временски период изложени загађенoм ваздуху.

Код људи који већ имају здравствене тегобе, повећаће се ризик од срчаног и можданог удара. Током вежбања удишемо више ваздуха него код нормалних активности, а издишемо и кроз нос и кроз уста.

Али ако уместо да удишемо чист ваздух, удишемо ситне честице загађивача, то је опасно за људе са дијабетесом, астмом, болестима плућа и болестима срца. Код људи са већ постојећим дијагнозама то може да удвостручи ризик.

Због тога је препоручљиво пратити извештавање мерних станица о квалитету ваздуха, а уколико је ваздух лошијег квалитета, боље је вежбати код куће.

Прескакање канапа или јога, па чак и трчање у месту у дневном боравку у тој ситуацији су ипак бољи избор који ће вам помоћи да останете у форми и задржите добро здравље.

понедељак, 29. април 2024.
° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво