Читај ми!

Вегани имају већи ризик од прелома костију, чак за 43 одсто

Људи који се придржавају веганске дијете и таквог начина исхране имају 43 одсто већи ризик од прелома костију у односу на оне који једу месо, показало је новообјављено истраживање у часопису "BMC Medicine".

Студија је обухватила скоро 50.000 учесника који живе у Великој Британији и открила да вегетаријанци и људи који су јели рибу, али не и месо, имају већи ризик од прелома кука у поређењу са онима који су јели месо.

Ризик од прелома, међутим, делимично је смањен након што се унесе индекс телесне масе (БМИ), унос калцијума и протеина у исхрани ...

Иако су нижи уноси калцијума и протеина у исхрани такође забележени међу онима који не једу месо, претходна истраживања нису била јасна у вези повезаности вегетаријанске дијете са ризиком од прелома.

„Ово је прва свеобухватна студија о ризицима од укупних и специфичних прелома код људи различитих дијеталних група", рекла је водећа ауторка истраживања докторка Тами Тонг, нутриционистички епидемиолог из одељења за заштиту здравља становништва са Универзитета у Окфорду.

Истраживање је показало да вегани имају већи ризик од укупних прелома што је резултирало са близу 20 случајева више мерено на 1.000 људи током 10-годишњег периода у поређењу са људима који су јели месо.

Студија је открила да су највеће разлике биле код прелома кука где је ризик код вегана био више него двоструко већи од оних који су јели месо.

„Добро уравнотежена и претежно биљна исхрана може резултирати побољшањем нивоа хранљивих састојака и повезана је са мањим ризиком од болести, укључујући болести срца и дијабетеса. Појединци треба да узму у обзир користи и ризике своје дијете, и осигурају да имају одговарајући ниво калцијума и протеина, а такође и да одржавају здрав БМИ", истакла је докторка Тами Тонг.

Студија и њени резултати били су ограничени јер је она обухватала испитанике белоевропског порекла, што је веома важан фактор с обзиром на то да су претходне студије уочавале разлике у минералној густини костију и ризицима од прелома према националној припадности.

субота, 21. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи