Читај ми!

Седам ствари које никако не треба да радимо ујутру

По јутру се дан познаје, каже народна пословица, а вероватно сте и сами до сада увидели да када јутро започнете у журби, остатак дана прође у сличном хаосу. Постоје одређене навике којих бисмо морали да се одрекнемо ако желимо да нам дан протекне у добром расположењу.

Суштина је у томе да јутро даје тон остатку дана. Уколико дан започнемо на прави начин, избегнемо лоше навике, остатак дана ћемо имати више енергије, бићемо смиренији и продуктивнији, саветује Аја Алхусаини, колумнисткиња портала Медијум.

1. Туширање врућом водом

Нема ништа лоше у туширању врућом водом, то је чак одличан начин да се опустимо после напорног дана пре спавања. Међутим, јутарње туширање врућом водом може вас превише опустити. Можете пасти у искушење да једноставно одустанете од јутарње рутине и вратите се у кревет.

Дакле, туширање врућом водом ће вам поправити расположење, али вас неће учинити продуктивнијим.

2. Не почињите дан шољицом кафе

Наше тело природно производи хормон звани кортизол, због чега се осећамо будније, али кофеин из кафе може да омета производњу овог хормона. Тако временом постајемо зависни од кофеина и наш организам производи мање кортизола.

Најбоље би било да кафу не пијете пре 10 сати.

3. Не излежавајте се

Јутарња гимнастика од давнина важи као идеалан начин да останете здрави и активни. Истраживања говоре да вежбање пре доручка, поред тога, помаже да изгубите вишак килограма уколико то желите, јер наш организам тада сагорева више масти него било који други део дана.

4. Не одлажите важне задатке

Снага воље и самоконтрола су прилично ограничене, и како дан одмиче њихов интензитет све више опада, тврде истраживачи.

Дакле, док је ваша самоконтрола на врхунцу прва ствар коју ћете обавити ујутру нека буде задатак за који знате да касније нећете имати ни снаге ни воље.

5. Престаните да проверавате друштвене мреже чим отворите очи

Већина људи ујутро прво провери своје друштвене мреже како би сазнали најновије трачеве, вести и породична/пријатељска дешавања, али ово може бити прилично стресно.

Када изронимо из опуштеног сна и одмах се избомбардујемо најновијим вестима, мозак добија превише стимулуса што изазива стрес. 

6. Не намештајте кревет одмах

Лепо је да за собом не остављате неред, али не намештајте кревет чим устанете. Оставите га да се проветри и ослободи од гриња и осталих паразита који успевају у влажном и топлом окружењу.

Оставите кревет да се мало просуши и проветри па га онда наместите пре изласка из куће.

7. „Још само пет минута“

Не одлажите аларм, не само зато што ћете због тога осећати грижу савести и бити под стресом, већ и зато што ћете се после тих пет минута осећати уморније него када сте се први пут пробудили.

Покушајте да устанете одмах када се огласи аларм, ма колико вам то изгледало тешко и немогуће.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 18. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи