Читај ми!

Орашасти плодови, показали резултати студије, могу знатно повећати квалитет сперме

Нутриционисти су први пут успели да потврде да постоји веза између одређене хране и квалитета сперме, у овом случају орашастих плодова – бадема, лешника и ораха.

Квалитет сперме зависи од бројних фактора, не само генетике, већ природног окружења, стила живота и, нарочито, исхране, чији су значај научници тек недавно почели да увиђају, пише Њујорк пост.

Резултати су показали да код оних који се хране по принципу тзв. западњачке дијете, која је богата црвеним месом, индустријским производима и шећером, недуго по укључивању орашастих плодова поправљају генетски профил сперматозоида.

Ново истраживање засновано је на претходним налазима који указују на побољшање укупног квалитета сперме, укључујући покретљивост и бројност сперматозоида, код мушкараца који редовно једу орахе.

Међутим, истраживачи са Универзитета у Јути и шпанског Универзитета „Ровира и Виргили“ у Тарагони, отишли су корак даље у односу на ову студију из 2018. године како би испитали молекуларне процесе – такозвану метилацију – који доводе до тога да се због већег уноса орашастих плодова мења квалитет сперме у релативно кратком року.

Њихово клиничко испитивање на случајном узорку обухватило је групу од 72 здрава млађа мушкарца, непушача.

Од њих 48 је затражено да у своју исхрану укључе 60 грама орашастих плодова дневно током 14 недеља, док су преостала 24 испитаника наставила уобичајен начин исхране карактеристичан за западну хемисферу.

На крају експерименталног периода, код испитаника који су били на исхрани богатој орашастим плодовима утврђено је 36 геномских региона у њиховом ДНК узорку сперме који су били „значајно диференцијално метилирани“ у поређењу са контролном групом. Од тих 36 региона, у 97,2 одсто је утврђено да су „хиперметилирани“.

Укратко, шачица орашастих плодова дневно могла би да помогне да се проблем са плодношћу не појави.

Истраживачи кажу да је њихов рад, објављен у часопису Андролоџи, први чврсти доказ да грицкање ораха има непосредне користи за многе мушкарце, посебно оне у Америци.

„Овај рад показује да постоје неки осетљиви региони епигенома сперме који реагују на исхрану и који могу резултирати променама у сперми и њеној способности да оплоди“, наводи водећи аутор студије, Алберт Салас-Хуетос у саопштењу Универзитета за медије.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
22° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара