Читај ми!

Изненађујуће откриће пљувачних жлезда за које нисмо знали да постоје

Медицински стручњаци открили су да постоје велике пљувачне жлезде и близу центра главе.

Открили су их доктори у Холандији док су напредним типом скенера прегледали пацијенте са раком простате. Пацијентима су убризгали радиоактивну глукозу да би открили туморе у телу.

Међутим, открили су нешто неочекивано. У задњем делу носног дела ждрела (назофаринксу) – иза носа и изнад непца, близу центра главе – угледали су велике пљувачне жлезде.

„Људи имају три велике пљувачне жлезде, али не овде. Једине пљувачне и мукозне жлезде у назофаринксу за које смо знали су микроскопски мале и има их око хиљаду равномерно распоређених. Можете да замислите наше изненађење када смо открили ове“, каже радиолог Војтер Вогел са холандског Института за рак.

Пљувачне жлезде луче пљувачку, кључну за функционисање дигестивног система, а највећи део производе три велике жлезде – подјезична, подвилична и доушна (паротидна).

У глави постоји још око 1.000 мањих жлезда, равномерно распоређених око усне шупљине, али су оне толико мале да би могле да се спазе без микроскопа.

Ново откриће Вогеловог тима је много веће, а чине две претходно неоткривене жлезде, које би потенцијално могле да постану четврта велика пљувачна жлезда.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
19° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара