Читај ми!

Које су крвне групе подложније ковиду 19

Два истраживања показала су да људи са крвним групама 0 и Б имају мањи ризик од заражавања ковидом 19, а уколико се инфицирају, имају мање шансе да развију тежи облик болести.

Пацијенти заражени ковидом 19 са крвним групама 0 и Б провели су мање времена на интензивној нези него они са групама А и АБ. Осим тога, ређе им је био потребан респиратор и ређе су имали проблема са бубрезима, показала су нова истраживања.

Обе студије објављене су у магазину Blood Advances. У једној је праћено 95 пацијената у критичном стању у болницама у Ванкуверу између фебруара и априла.

Утврђено је да су пацијенти са крвним групама 0 и Б провели, просечно, 4,5 дана мање на интензивној нези него они са групама А или АБ, који су просечно проводили 13,5 дана на интензивној нези.

Истраживачи нису утврдили везу између крвне групе и дужине останка у болници. Међутим, 61 одсто оних са крвним групама 0 и Б стављени су на респиратор, у односу на 84 одсто оних са групама А и АБ.

Такође, пацијентима са крвним групама А и АБ чешће је била потребна дијализа – процедура која помаже бубрезима да филтрирају токсине из крви.

„Пацијенти са ове две крвне групе могу имати већи ризик од отказивања неких органа због ковида 19 него они са крвним групама 0 и Б“, закључили су аутори.

Ово истраживање у складу је са ранијом студијом из јуна током које је утврђено да су пацијенти са групом 0 у Шпанији и Италији имали 50 одсто мање шансе да развију тежи облик инфекције у поређењу са осталим групама.

Људи са крвном групом 0 теже оболевају од ковида 19

Друга нова студија утврдила је да људи са крвном групом 0 имају мањи ризик да оболе у поређењу са људима других група.

Тим је анализирао податке скоро пола милиона људи који су тестирани у Данској од краја фебруара до краја јула. Од 4.600 који су били позитивни на ковид 19, 38,4 одсто имали су крвну групу 0.

То је мање него учешће крвне групе 0 код укупног становништва Данске – 41,7 одсто, па су истраживачи закључили да су људи са крвном групом имали смањену подложност према инфекцији.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 17. окт 2020, 21:19) - anonymous [нерегистровани]

И која вајда од те статистике???

Еда ли ћемо моћи да мењамо крвну групу да нам буде боље?
Или да кажемо женама какву децу да рађају, са којом крвном групом?
Или ће медицина произвест препарат за промену крвне групе?
Све док се наука бави бескорисном статистиком, ни лекова, ни вакцина, ничег корисног неће бити против овог вируса, као ни против многих других будућих болештина.