Научници пронашли „Tројанца“ који ћелије рака тера да се самоуништавају

У једној од најновијих експерименталних метода коју су научници увели у лечењу рака, користи се напад скривеног „Tројанског коња“ који подстиче ћелије рака да се самоуниште – све без употребе било каквих лекова.

Кључ ове нове методе коју су применили истраживачи у Сингапуру је употреба наночестица обложених специфичном аминокиселином названом Л-фенилаланин, једном од неколико киселина које ћелије рата користе за свој раст. Наше тело не ствара Л-фенилаланин, већ га апсорбује из меса и млечних производа.

Научници су током експеримента на мишевима помоћу наночестица званих Наноскопик фенилаланин порозна аминокиселина (Nano-pPAAM) успешно уништили ћелије рака јер су је оне доживеле као „пријатељску аминокиселину“ и апсорбовале је, после чега је киселина у њима подстакла процес самоуништења.

Наиме, наночестице су у ћелијама рака покренуле прекомерну производњу реактивног облика кисеоника, што је уништило канцерогене ћелије док су околне, здраве, остале нетакнуте, пише Сајенс алерт.

„Супротно уобичајеним методама, користили смо наноматеријал као лек, а не као преносиоца лека. Nano-pPAAM има селективна разарајућа својства која се сама активирају без икаквих подстицаја. Аминокасилина Л-фенилаланин делује као 'тројански коњ' који изнутра уништава ћелије рака“, напомиње професор Далтон Теј са Универзитета Нанјанг у Сингапуру.

У експерименту се показало да је Nano-pPAAM убио око 80 одсто ћелија рака дојке, коже и желуца код мишева, приближно исто колико успевају и тренутни лекови за хемиотерапију, али без свих нежељених ефеката. Иако опасана за ћелије рака, ова супстанца се занива на наночестицама силицијум-диоксида које су амерички регулатори хране и лекова класификовали као сигурне за људе.

До сада су спроведени само лабораторијски тестови и тестови на мишевима, али први резултати, по мишљењу научника, веома обећавају. Мноштво студија у којима је испитивано које би наночестице могле боље да циљају на ћелије рака, а да притом не ремете остале делове организма, нису давале овако обећавајуће резултате. Такође, многи поновљени карциноми на крају постају отпорни на лекове којима су третирани, а пошто овде нема лекова, немају на шта да постану отпорни, очекују истраживачи.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(четвртак, 01. окт 2020, 06:17) - Bata [нерегистровани]

neće proći

Farmaindustrija to neće dozvoliti, suviše veliki kapital stoji iza aktuellnog lečenja raka

(среда, 30. сеп 2020, 22:15) - willi [нерегистровани]

odlicne vesti

pitajte se dragi prijatelji, koliko ce ta terapija kostati i ko ce moci da je priusti..?

(среда, 30. сеп 2020, 18:53) - Nikola, Bor [нерегистровани]

dobra vest

Rekao bih da je ovo dobra i značajna vest. Zaista se nadam da će ovo delovati i kod ljudi. To bi bio vrhunski proboj i uspeh medicine.