Пола милиона ајкула може бити убијено у покушају да се направи ковид 19 вакцина

Стручњаци који проучавају дивље животиње истичу да се ајкуле лове због сквалена природног уља из јетре ајкула. Састојак се користи као помоћно средство за повећање ефикасности вакцине.

Калифорнијска група "Shark Allies" упозорава да око пола милиона ајкула може бити убијено у покушају да се направи вакцина за ковид-19, тврде стручњаци за дивље животиње.

Врхунски грабљивци убијају се због сквалена, природног уља направљеног у јетри ајкула, које се користи као лек и помоћно средство за повећање ефикасности вакцине стварањем јачег имунолошког одговора.

Да би се обезбедила једна доза вакцине потребно је сакупити уље из 250.000 ајкула, што значи да је за две дозе та цифра 500.000.


„Убирање нечега од дивље животиње никада неће бити одрживо, поготово ако је то грабљивац који се не размножава у великом броју" истакла је Стефани Брендл, оснивач и извршни директор "Shark Allies".

Такође је додала да постоји толико непознаница колико је велика и колико дуго може трајати ова пандемија и колико њених верзија морамо да прођемо, да би, ако наставимо да користимо ајкуле, број несталих ајкула узетих за овај производ могао бити заиста велик, из године у годину.

Једноставно тражимо да се испитивање сквалена не животињског порекла спроводи заједно са скваленом ајкуле како би се што пре могао заменити.

Група је покренула интернет петицију под називом „Престаните да користите ајкуле у вакцини против ковида-19, а сквален од уља јетре ајкуле најчешће се користи јер га је „јефтино набавити" и „лако га је добити". 

Све биљке и животиње производе сквален као биохемијски међупродукт, а може се произвести из извора који нису животињски, укључујући квасац, шећерну трску и маслиново уље.

Компанија, "Амирис", једна од произвођача сквалена, са седиштем у калифорнијској Силицијумској долини, користи поступак добијања сквалена из шећерне трске. У њиховој најновијој изјави, компанија тврди да може произвести сквален за милијарду вакцина за месец дана.

Синтетички сквален компаније још увек није одобрен за употребу у вакцинама. Међутим, његов извршни директор Џон Мело рекао је да је у преговорима са регулаторима у САД-у да дозволе да се користи као алтернативни додатак у вакцинама формулисаним за употребу сквалена на бази ајкула.

Према проценама конзерватора, годишње се због сквалена, који се такође користи у козметици и машинском уљу, убије око три милиона ајкула. За вађење једне тоне сквалена потребно је усмртити око 3.000 ајкула.

понедељак, 23. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи