Најбољи резултати у естетској хирургији се не виде

Док је пандемија на глобалном нивоу затворила врата за одређена занимања, за друга је отворила. Можда неочекивано, али последњих месеци пластични хирурзи широм света имају пуне руке посла.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а докторка Гордана Кука Епстин специјалисте пластичне хирургије која живи и ради у Америци истакла је да за одлуку пацијента да се подвргне естетској хирургији има више фактора. 

"Људи проводе више времена код куће, можда су имали више времена да гледају себе, да траже те неке мале недостатке и нашли су нешто што би волели да коригују. С друге стране, код куће су, брзо ће се опоравити, нико их неће видети, а можда не иду на летовање, не купују неке ствари и желе да тај новац уложе у себе", рекла је специјалиста пластичне хирургије.

Ко су сада најчешће ваши пацијенти?

„Ту нема правила, пацијенти су сви они који нешто желе да промене без обзира на године", истакла је докторка.

Шта у последње време траже пацијенти?

„Због маски које носимо експонираније су очи и пацијенти за нијансу више траже интервенције везане за очи, зовемо их Ковид естетске интервенције", истакла је докторка.

Напомиње да су у примени опште мере превентивне заштите од Ковида, штитимо пацијенте и нас, а потребан је и негативан пи-си- ар тест.

Свака жена чула је за ботокс, хијалурон и мезотерапију. По чему се разликују ове методе?

„Обично кажем пацијентима да треба да ураде нешто када им нешто смета. Мезотерапијом се могу кориговати неки недостатци на телу, попут стрија, вишка масног ткива, то су амбулантне интервенције", рекла је специјалиста пластичне хирургије Гордана Кука Епстин.

Истиче да је превенција настанка бора веома важна кроз негу коже.

Пре него што се одлучимо за тај корак шта је све потребно да знамо?

„Иако мислим да је пацијентима сада лакше због података на интернету, важно је едуковати се пре одласка код свог хирурга. Важно је и да одете и упознате лекара. Јер у естетској хирургији постоје и компликације, због неедукованости лекара најчешће", напоменула је докторка.

Која је разлика између пацијената у Америци и у Србији?

„У Америци су пацијенти захтевнији, више је лекара и више тренда жалби", напомиње докторка.

Опадање косе погађа око 50 одсто популације и више мушкараца долази на трансплантацију косе и браде.

"Код младих се коса може препаратима обновити. Коса око 70 одсто опада због полигенске генетике, а око 30 одсто су то фактори живота. Коса је систем и део организма. Стрес је велики чинилац опадања косе", напоменула је специјалиста естетске хирургије Гордана Кука Епстин.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи