Лекари у Милану извели прву операцију уз роботизован микроскоп

У миланској болници „Сан Рафаеле“ изведен је први хируршки захват на свету на мозгу путем „роботизованог микроскопа“.

Познати италијански професор Пјетро Мортини, примаријус Неурохирургије у Болници „Сан Рафаеле“ у Милану, извео је са својом екипом прву операцију на свету роботизованим микроскопом на мозгу жене која је имала бенигни тумор и која је већ отпуштена из болнице.

Операција је изведена на даљину, захваљујући дигиталној платформи. Професор Мортини је изјавио за медије да ће захваљујући овој технологији бити повећана прецизност, а и смањиће се трајање операција.

Ради се о роботизованој руци високе прецизности на којој се налазе телекамере које емитују тродимензионалне слике у реалном времену и кацига са два микро екрана који омогућавају контролу на даљину захваљујући сензорима који прате покрете главе.

Ово је јединствена технологија на свету, коју је први пут употребила болница у Милану за интервенцију на људском мозгу. 

Операција је извршена на мозгу жене којој је пре два месеца дијагностикован бенигни тумор који често погађа жене у средњим годинама. Интервенција је трајала сат времена и пацијенткиња је била у стању да одмах напусти болницу. 

„Започели смо са скидањем бенигног тумора но ова техника ће се користити за све неурохируршке захвате што ће нам омогућити да знатно уштедимо време и добијемо на прецизности, а да пацијенти имају све предности“, објаснио је професор Мортини.

број коментара 0 Пошаљи коментар