Читај ми!

Тумор јајника може да се „нањуши“ преко даха

„Електронски нос“, апарат који је већ тестиран за откривање рака простате дао је задовољавајуће резултате у откривању тумора јајника. Резултати истраживања које су водили Национални Институт за туморе и Државни универзитет у Милану, објављени су у научном часопису "Cancers".

Oва врста рака је још увек често смртоносна јер се касно открива с обзиром да на самом почетку не даје неке посебне симптоме а када се открије често је касно јер је већ метастазирао на остале органе, али су италијански истраживачи тестирали овај нови метод којим се путем мириса даха може открити да ли жена има овај злоћудни тумор или не.

Многи ескперименти су показали да здраве ћелије имају другачији мирис од болесних. То је скоро неприметна промена, али се осећа на самом почетку болести и омогућава да се одмах интервенише чиме се спречава да се болест развије. На овај начин је откривено да је њух паса у стању да преко мириса урина открије карцином простате у почетном стадијуму.

Франческо Распаљези, директор Одељења за гинеколошку онкологију Националног Института за туморе у Милану и први аутор објављеног истраживања рекао је за лист Kоријере дела Сера присуство тумора доводи до серије промена у метаболизму чему следи ослобађање испарљивих органских супстанци.

„То су практично трагови болести садржани у даху у облику испарљивих молекула. Електични нос нам помаже да приметимо присуство ових супстанци у даху жена које имају рак јајника и који је на овај начин могуће открити. Наше истраживање је дало обећавајуће резултате за рано откривање тумора који нас наводе да и даље истражујемо“, истиче Распаљези.

Ово истраживање, које је трајало 13 месеци, спровели су милански истраживачи на 251 жени које су биле подељене на три групе – 86 жена је имало карцином јајника, 57 је бенигне туморе а 114 је било здраво.

„Тест је успео да идентификује све пацијенткиње који су имали тумор на јајнику и из тог разлога верујемо да 'e-nose' (то је за сада назив теста) може бити корисна и неинвазивна техника за откривање тумора на јајницима“, објаснио је Распаљези.

Сузана Бурати, професорка на Одељењу за нутиционизам, храну и амбијент Универзитета у Милану напоменула је да је електронски нос инструмент који обухвата серију неспецифичних хемијских сензора који су у стању да на реверзибилни начин реагују на испарљиве супстанце генеришући сигнале који се одмах прикупљају и обрађују помоћу одређеног софтвера, како би се добио типичан „олфакторни отисак“ онога што се анализира.

У Италији је 2019. године 5.300 жена добило дијагнозу карцинома јајника, од којих 40 одсто пацијенткиња је још увек у животу и након пет година од дијагнозе у односу на 80 одсто које преживе рак груди.

Истраживачи указују на то да жене између 50 и 56 година (најчешћа доб оболелих) морају да обрате пажњу на симптоме који трају седмицама као што су ситост иако нису ништа јеле, надутост стомака, пресецање у доњем делу стомака, честа потреба за одласком у тоалет, повремена крварења, затвор или дијареја.

Распаљези је додао и да је циљ да се нађе нови, ефикасни тест који ће имати висок сензибилитет (бар око 80 oдсто) и друге специфичности које би требало да дају близу 100 одсто успешности те и да се надају да ће "електронси нос" бити управо тај тест.

"Сада када знамо да препознамо трагове болести у даху, морамо да идентификујемо тачну природу испарљивих једињења, који могу бити корисни маркери за рано откривање ове неоплазије", закључује Распаљези.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи