Вакцине против коронавируса ћемо можда инхалирати, а не добијати путем инјекције

Британски научници тестираће две водеће вакцине против коронавируса на пацијентима да би видели да ли имају бољи ефекат када се удахну, уместо да се дају инјекцијом.

Вакцине које ће бити обухваћене тестовима биће она са Краљевског колеџа у Лондону и вакцина која се развија на Универзитету у Оксфорду.

Учесници студија биће вакцинисани тако што ће их удисати кроз уста.

„Надамо се да ћемо директним циљањем ћелија у ваздушним путевима - уобичајеном месту инфекције за респираторне вирусе - индуковати бољи имуни одговор тела против Сарс-ков-2 вируса“, истиче се у саопштењу британског Медицинског истраживачког савета.

Доктор Крис Чиу, са одељења за инфективне болести Краљевског колеџа, предводи испитивања.

Каже да постоје докази да су вакцине против грипа у облику назалног спреја показале да штите људе од инфекција и превенције ширења болести, а он и његове колеге желе да истраже да ли и коронавирус може на тај начин да се спречи.

„Тренутну пандемију изазива респираторни вирус који примарно инфицира људе кроз ћелије на зидовима носа, грла и плућа. Те површине су специјализоване да произведу другачије имунолошке одговоре, па је кључно да истражимо да ли директним циљањем тих ћелија можемо да произведемо још бољи ефекат“, објашњава Чиу.

Испитивања ће у први мах обухватити 30 учесника између 18 и 55 година старости.

Истраживање ће почети неколико дана након наставка треће фазе клиничких испитивања оксфордске вакцине, која су била прекинута због нусефеката учесника.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 16. сеп 2020, 14:55) - anonymous [нерегистровани]

vakcina

Ja sam iskreno zaprepascen koliko malo znanja i iskustva epidemiolozi imaju sa novim bolestima.Apsolutno nijedna stvar nije opste prihvacena i bez rasprave da li je bolje ovako ili onako.