Читај ми!

Све се враћа - цинизмом можда узнемиравате друге, али наносите штету и свом срцу

Научници са Универзитета у Тенесију спровели су студију о утицају начина опхођења према другим људима на здравље срца. У истраживању је учествовала укупно 2.321 особа и сви они су преживели срчани удар.

Истраживачи су открили да они који изражавају особине попут сарказма, имају „већи ризик од смртног исхода услед поновљеног срчаног удара". 

Научници су анализирали учеснике у студији и дошли до закључка да је велики број њих изражавао особине и понашање које укључује цинизам, незадовољство, нестрпљење, раздражљивост, као и сарказам.

Тим истраживача је тако закључио да такво константно расположење и понашање може оптеретити здравље.

Иначе, сви који су учествовали у студији, на почетку процеса су урадили тест личности, а затим су их истраживачи пратили током 24 месеца.

После две године, стопе преживљавања учесника упоређиване су са резултатима њихове личности, а наведене особине попут сарказма и исказивања непријатељства, коришћене су за метод предвиђања опасности од смртног исхода код оних који су имали поновљени срчани удар.

Једно раније истраживање показало је да оптимизам код људи има директан утицај на кардиоваскуларно здравље јер смањује хормоне стреса, пулс и крвни притисак.

У чланку у Европском часопису за кардиоваскуларно здравље, истраживачи наводе: „Непријатељски расположени појединци повећали су време згрушавања, повећали ниво адреналина, имају веће вредности нивоа холестерола и триглицерида... Ови фактори могу негативно утицати на здравље кардиоваскуларног система али и довести до фаталних исхода".

Статистика иначе каже да они који су непријатељски расположени, више пију, пуше, воде нездрав начин живота и лоше се хране у поређењу са онима који имају оптимитистичне погледе на свет и понашају се пријатељски и отвореније према другим људима.

„Непријатељство је особина личности која укључује саркастичност, циничност, огорченост, нестрпљивост или раздражљивост. То није само једнократна појава, већ карактерише константак начин на који особа комуницира са људима. Знамо да контролисање таквих животних навика може да побољша здравствене прилике код пацијената са срчаним проблемима", навела је ауторка студије Трејси Витори.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи