Читај ми!

Храна за брисање последица стреса

Масажа, опуштање у кади препуној пене, слушање умирујуће музике, мирис лаванде и медитација најпре нам падају на памет када је реч о борби против стреса, али добрим одабиром намирница које нам се налазе на тањиру такође можемо помоћи свом организму да изађе на крај са стресорима.

Мало је оних који могу да кажу да им свакодневни распоред није толико претрпан обавезама, а живот бригама и проблемима да на починак одлазе растерећени.

Ниво стреса не би смео да буде превисок током дужих периода јер може угрозити и ментално и физичко стање човека, а здравствени проблеми који се са њим доводе у везу крећу се од дијабетеса и разних болести срца и крвних судова па све до депресије. 

Уколико немате времена за масаже, опуштање у кади препуној пене и друге познате дистрес методе, нутриционисти подсећају да се храном такође може борити против нагомилане напетости.

На трпези би, због тога, требало да имате што чешће производе од целог зрна уместо мафина, колача, крофни од белог брашна за којима често посегнемо када нам је потребна утеха.

Разлог за то лежи у брзом испуштању серотонина, то јест хормона среће, након конзумирања угљених хидрата тог типа. 

Но, много боље је унети угљене хидрате који су од целог зрна попут овсене каше, кокица (без масних и калоричних прелива и превише соли) и интегралног пиринча. 

Без додатних компликација и опасности по здравље осећаћете се одлично.

Способност црне чоколаде, односно оне са великим садржајем какао путера и делова, да угоди чулима довољна је да знатно спусти ниво стреса.

Међутим, и на хемијском нивоу она ради доста тога – одређени састојци црне чоколаде могу да учине да се ниво хормона стреса у крви смањи.

Сличне „моћи“ има и магнезијум којим је богата ова здрава посластица.

Риба богата омега 3 масним киселинама одличан је савезник. Ове масноће снижавају ниво стреса, а једна од њихових главних улога је уклањање лоших ефеката стреса на ментално здравље.

Сардине, туњевина, лосос и харинга само су неке врсте риба са обиљем масноћа које треба уносити редовно. 

Такође, омега 3 масне киселине могу се наћи и у орашастим плодовима и семенкама па се у здравој храни опремите бадемом, индијским орахом, пистаћима, семенкама сусама, бундеве сунцокрета и лана. 

Осим изузетно корисних масноћа унећете у организам и неке витамине Б групе, те додатно помоћи имуном систему у одбрани тела од разних вируса и бактерија.

Здрав систем органа за варење основа је борбе против стреса и његових последица јер хормони среће у ствари настају у њему.

Будући да систем органа за варење снабдева корисним бактеријама, јогурт може бити веома користан. 

Разне врсте биљних чајева могу да помогну када смо решени да се изборимо са стресом. 

Чајеви од ђумбира или куркуме одлични су за смиривање упала изазваних стресом. 

Лаванда и камилица чајеви су које ћете одабрати када не можете да спавате од стреса.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара