Како да трудноћа протекне без проблема у време пандемије

Осам месеци учимо о томе како корона вирус утиче на наше животе, а посебно, колико су труднице угрожене.

Када се вирус појавио почетком године сматрало се да труднице не спадају у групу са повећаним ризиком. Међутим, после осам месеци, лекари имају податке да одређене труднице могу да пренесу коронавирус и на плод, што је потврђено тестовима и плодове воде и новорођене бебе.

„Сада, посебно на препоруку америчке Агенције за заразне болести, труднице ипак спадају у групу са повећаним ризиком за оболевање од короне и да то може имати последице и на плод. На срећу, то су још увек веома ретки случајеви, међутим, препорука је да труднице настоје да што више избегавају ризичне контакте“, наглашава др Антовић.

Имуни систем мајке најпре мора да прихвати бебу, јер то за организам мајке, ма колико чудно звучало, јесте страно тело. Осим тога у имуном систему постоје одређени механизми који плод не препознају као страно тело или да га уопште не региструје, објашњава гост Јутарњег програма.

Такође, труднице, посебно у каснијим фазама трудноће, када је беба велика, због повећања телесне масе, трпе велико оптерећење кардио-васкуларног и локомоторног система, а самим тим и имуни систем трпи. Инфекција респираторног тракта може да утиче на исход трудноће, но труднице, пре свега, би требало да се чувају високог притиска, наглашава доктор.

„Обична инфекција респираторног тракта нема никакав утицај на трудноћу, мада постоје разлике од првог, па до последњег триместра трудноће. У првом триместру трудноће вирусна или бактеријска инфекција може да утиче на плод, док у трећем триместру те инфекције много мање утичу, јер је развој плода завршен“, додаје др Антовић.

Највећи изазов са којим се лекари суочавају током пандемије коронавируса је како да умире труднице које имају хиљаду питања и веома су сумњичаве и уплашене, и то с правом. Лекарима је важно да објасне да психичка нестабилност такође може негативно да утиче на стање њихове бебе.

„Основни савет који се даје будућим мајкама је исти као и за све остале – обавезно ношење маске. Ми никада не знамо ко је заражен. Овај вирус и јесте толико опасан јер је инфицирана особа, пре појаве било каквих симптома, веома инфективна. Без обзира да ли познају особу или не, у затвореном простору, обавезно треба да носе маске“, наглашава на крају гостовања у Јутарњем програму, др Александар Антовић. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 09. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара