Отровна је и опасна за псе и мачке – украсна биљка коју имамо у стану

Гајимо је у стану, лепо изгледа, украсна је, али веома отровна. Реч је о биљци "Monstera deliciosa", која води порекло из Централне Америке. На нашим просторима често је зову и филадендрон, мада не припада тој породици биљака.

Монстера је популарна украсна собна биљка која се због јестивих плодова назива мексички хлебовац, а због изгледа својих листова биљка швајцарски сир. Називају је и филадендрон, иако она не спада у врсту филадендрона. Веома је отпорна и лако се одржава. Уз веома мало пажње и правилне неге монстера годинама украшава дом.

Постоје врсте собних биљака које су ниске токсичности те у случају да их мачка или други љубимац поједе изазваће само благе пробавне сметње, повраћање, пролив или лакшу иритацију језика и грла. Али листови монстере садрже отровне супстанце које могу да угрозе живот наших кућних љубимаца.

„Многи пси и мачке ће ако пробају ову биљку у устима осетити горак укус, а последица су сметње са пробавом, поремећај дисања, рада бубрега, а неретко и смрт“, наглашава ветеринарка Летиција Фидалго Бурон.

Дакле, уколико у кући имате ову или неке од других опасних, отровних биљака поклоните их некоме ко нема малу децу и кућне љубимце или их преселите на сигурно место на којему неће представљати опасност за децу, мачку или пса.

Осим поменуте монстере, постоји још неколико опасних биљака које најчешће украшавају наше домове, а веома су опасне по кућне љубимце.

Алоја – биљка из породице кактуса, позната по својој лековитости. Ипак, у великим количинама може бити отровна па се свакако препоручује опрез.

Амарилис – цела биљка је токсична, листови, тучак, а посебно луковица.

Антуријум – у случају конзумације изазива отицање слузнице што може довести до гушења.

Азалеја или рододендрон – у својим листовима скрива велике количине алкалоида, а отровни су и остали делови биљке.

Бегонија – симптоми тровања су отежано гутање, појачана салвација и повраћање.

Бршљен – позната пењачица чији су листови и бобице отровни.

Божићна звезда – позната је по чаробним црвеним цветовима, али сви биљни делови су отровни.

Циклама – кртоле ове лепотице садрже алкалоиде који изазивају желудачне грчеве, мучнину и пролив.

Дифенбахија – садржи велике количине калцијум оксалата. Цела биљка је опасна, а посебно стабљика.

Драцена – кора ове биљке садржи црвену смолу која изазива пролев и повраћање.

Фикус Бенџамин – откинути листови фикуса луче млечну течност која је отровна.

Филадендрон – као и дифенбахија у свом саставу има калцијум оксалат и цела је отровна.

Хортензија – биљка прелепих великих цветова, али уза сву лепоту која је краси цела је отровна.

Кротон – сви делови биљке су отровни.

Имела – у свом саставу има отровни алкалоид па чак и мала бобица ове биљке може изазвати озбиљне последице.

Нарцис – чаробан цвет којим у пролеће често украшавамо дом садржи алкалоидни отров ликорин. Осим луковице, која је посебно отровна, опасни су и остали делови биљке.

Лијандер – је изразито опасна биљка, а многи је сматрају најотровнијом на земљи.

Рицинус – садржи отровни алкалоид рицин. Отровни су листови, а посебно семе. Уношење једне до три семенке у организам је смртоносно.

Спатифилум – цела биљка је отровна, а корисна је јер се наводно храни електронским зрачењем, па је погодна за држање у близини телевизора и компјутера, како би елиминисала негативне последице ових, али и других електронских уређаја.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи