Борис Џонсон објављује рат гојазности – Британци од данас броје калорије

Кампања „Боље здравље“ осмишљена је тако да подстакне и подржи 35 милиона Британаца да смршају и унапреде своје здравствено стање. У питању је више од половине становништва Велике Британије! Због тога премијер Борис Џонсон од сународника тражи да возе бицикл.

Премијер Велике Британије Борис Џонсон током дана обелоданиће како треба да изгледа 12-недељни програм који би требало да унапреди здравље читаве државе. Циљ кампање „Боље здравље“ (Better Health) је смањење трошкова који су изавани гојазношћу и спречавање новог пика коронавируса, јавља Би-Би-Си

У склопу кампање, лекари ће Британце подстицати да возе бицикл како би били мршавији и у бољој физичкој кондицији.

Овакав потез подржала је и британска опозиција јер је „радикална акција против гојазности одавно требало да буде спроведена“.

Погрешни кораци конзервативних власти – смањење буџета за зрдавствени систем и трагично разводњавање забрана које се тичу брзе хране учинили су да Велика Британија има стопу гојазности деце међу највећим у свету, оштро истиче опозиција. 

Зашто се гојазност сматра нездравом?

Бројне научне студије показале су да гојазност повећава ризик од развоја одређених болести. На пример, исхрана богата шећером може довести до развоја дијабетеса типа 2.

Међутим, важно је истаћи да и људи који немају вишак килограма могу имати веома лош избор хране или да не вежбају довољно.

Генетика и наслеђена стања и болести могу много утицати на нечију тежину, али уравнотежена исхрана и физичка активност су најбољи за физичко и ментално здравље.

Зашто су британске власти објавиле рат гојазности баш сада

Према извештајима Светске здравствене организације, Велика Британија је међу водећим државама у свету када је реч о гојазности.

Тренутно је на 36 (од 192) позицији земаља са најгојазнијом популацијом

У саопштењу британске владе, 63 одсто одраслих Британаца има тежину која се не сматра здравом. То здравствени систем кошта око шест милијарди фунти годишње, јер се толико издваја за лечење болести изазваних гојазношћу код корисника здравственог осигурања.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво