Када се споје такоси и љубав део пустиње стигне у Београду

Да би подједанко уживали у обе кухиње-српској и мексичкој, Јелена и Хавијер су део пустиње пренели у Београд. Како изгледом, тако и укусима.

"Моле сос је дефинитивно моја омиљена храна, заиста је нешто посебно, нешто што не можемо да нађемо ван Мексика, укуси који су потпуно другачији, несвакидашњи, а баш типично мексички", истакла је Јелена Пејовић.

"Јела која волим да једем пита с месом, бурек с месом и роштиљ", рекао је Хавијер Алонсо.

Да би подједанко уживали у обе кухиње-српској и мексичкој, Јелена и Хавијер су део пустиње пренели у Београд. Како изгледом, тако и укусима. Прошле године почели су да праве такосе, а упркос свим изазовима које је пред њих ставила корона, не одустају ни ове. Локал јесу затворили, али раде доставу.

„Нашли смо начин и радимо мало другачију врсту доставе. Састојке шаљемо одвојено, месо, салату,тортиље, додатке", истакла је Јелена Пејовић. 

А они су се спојили пре пет година, док је Јелена студирала у Мексику, тачније у Монтереју - Хавијеровом родном граду, на северу земље.

"Ми смо се одлучили да долазимо у Србију зато што ја никад нисам био по Европи", рекао је Хавијер.

"Њему се допало венчали смо се и он је заправо хтео да покрене нешто своје, и с обзиром на то да у Београду понуда мексичке хране није велика, а велики смо љубитељи и кувања и хране и тако смо одлучили да то буду мексички такоси, мексичка храна", рекла је Јелена.

Због тога што се једе с ногу, многи за такосе мисле да је брза храна. Међутим, припрема је доста спора, а подразумева да и по неколико сати проведете у кухињи. Понекад помоћ стигне директно из Мексика, од пријатеља Кевина, иначе кувара.

Шта је рецепт за добар такос?

"Потребно је да не доминира само један укус. Зато ту увек мора да буде нешто свеже, добро кувано месо, по неколико сати, које током кувања задржава сопствене сокове и масти. Увек мора бити у тортиљи, а поред лимун или сирће, јер такос тражи кисело. И наравно мора бити пикантно, јер смо ми Мексиканци", истакао је Кевин.

Рецепт није тајна, али свако ће направити другачији такос. Укус доста зависи и од тортиље, а овде инсистирају на пшеничним, јер се такве праве на северу Мексика, док у централном и јужном преферирају кукурзне. Нису на одмет информације, баш као ни ове што следе.

Са предзнањем се иде у кафану, и то можемо и ми да вам потврдимо јер да бисте јели такосе потребно је да поседујете одређено знање како то да радите. 

Добра ствар која им иде на руку је та што у Србији могу да пронађу готово све састојке који су им потребни како би се испоштовао мексички рецепт.

"Рецепте по којима правимо овде неколико јела, пренела нам је моја породица из Мескика. Моја мајка и њење сестре су одличне куварице и то раде са много љубави, а када тако радите онда је врло лако спремати за друге људе", рекао је Хавијер.

А како је из љубави и кренуо овај посао, јасно вам је шта их и даље одржава у њему. Жеља им је да што више људи упознају са мексичком храном и да наставе да кроз гастрономију спајају културе.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара