Како нам може помоћи физикална терапија

Улога физикалне терапије у модерној медицини је велика. По дефиницији она представља скуп медицинских процедура којима је циљ враћање неуромускулаториних функција организма након повреда и других медицинских стања. Од чега зависи њена делотворност и брзина опоравка?

Да ли дуго седите или стојите током дана и услед тога осећате болове и укоченост у врату? Можда имате извесне потешкоће при кретању? Ово су само неки од симптома који су показатељ да вам је физикална терапија највероватније потребна. Наравно, неопходно је да одете на лекарски преглед. Након постављања дијагнозе, физијатар ће преписати терапију и упутити вас код физиотерапеута. На физикалну терапију можете отићи и директно, али је препоручљиво да вас прво прегледа лекар у некој од ординација физикалне медицине.

Шта је физикална терапија?

Да бисмо спознали њену моћ, треба прво да се упознамо са појмом физикалне терапије. Њена примена је широка. Користи се за елиминацију бола и побољшање покретљивости. Примењује се као део рехабилитације након спортских повреда, прелома и сличних трауматских стања. Поред тога, физикална терапија повољно делује на опште стања организма код хроничних болесника. Утиче на убрзавање метаболизма и побољшање циркулације. Осим ортопедских повреда и реуматолошких обољења, примењује се и код неуролошких и кардиоваскуларних обољења. Помаже и да се убрза опоравак након порођаја.

Постоји неколико врста физикалне терапије. Најпознатија међу њима је кинезитерапија која користи енергију покрета како би се ојачали мишићи циљне регије. Вежбе се раде под сталним надзором физиотерапеута. Када их пацијент савлада, могу се радити самостално, код куће. У кинезитерапији могу се користити спортска помагала као што су траке, лопте, тегови и слично, али за многе вежбе довољна је само подлога у виду струњаче. Поред ове врсте физикалне терапије, постоје и оне које се ослањају на савремену технологију и модерне апарате. Ту спадају: електротерапија, ласеротерапија, магнетотерапија и термотерапија (лечење уз помоћ топлоте) и сонотерапија (ултразвучна терапија). Осим њих ту су и криотерапија (терапија ледом) и механотерапија (масажа оболелог дела тела). Избор врсте физикалне терапије зависи од препорука физијатра.

Од чега зависи делотворност физикалне терапије и успешно излечење?

Пре свега, пред пацијента треба поставити реална очекивања. Нека стања се уз помоћ физикалне терапије могу у потпуности санирати. Организам ће се временом вратити у пређашње, здраво стање. Међутим, у извесним случајевима могућ је само делимичан опоравак. Ту на снагу ступа позитиван став и уверење да ће рехабилитација дати жељене резултате. Пацијент треба да пружи свом терапеуту пуно поверење како би терапија била успешна.

Осим тога упорност је кључни фактор. Потребно време да се организам опорави након повреде или изненадних стања попут шлога. Иако је опоравак спор, то не значи да се упорним радом неће доћи до циља. Штавише, он је итекако достижан. Пацијента не сме да демотивише чињеница да тренутно не примећују напредак. Некад је он постепен и тешко уочљив. Стога терапеути каткад, уз договор са пацијентом, снимцима документују ток опоравка како би у неком тренутку могли да пруже додатни подстицај указујући на постигнут напредак и пут који је до тад пређен.

Треба бирати физиотерапеута који је уједно и мотиватор и који зна како да приступи особи која је изгубила стрпљење и можда поклекла у неком тренутку. Стручност, искуство и умеће у раду са клијентима играју кључну улогу. Најбоље физиотерапеуте, који су запослени при ординацијама за физикалну медицину и рехабилитацију, пронаћи ћете на сајту mirandre.com преко кога можете директно ступити у контакт са њима. На путу до оздрављења потребно је имати поуздано и стручно вођство. Стрпљење и упорност су веома важни чиниоци. Без обзира што се нека повреда десила у тренутку, природа треба времена да одради своје и да се уз помоћ вежби и терапије све врати на старо.

Други, неизоставни предуслов за успех физикалне терапије је дисциплина. Када су у питању вежбе, обично уз оне које се раде у ординацији иде и домаћи задатак. Физиотерапеут даје инструкције пацијенту које сетове вежби треба да понови у току дана. То су једноставни покрети које је пацијент већ савладао и за које није неопходна никаква додатна опрема. Циљ је да се одржи динамика и да се зацртаним темпом иде ка циљу. Неке вежбе треба радити у серијама од неколико понављања, на пример, три пута дневно. Не би било практично да пацијент долази у ординацију сваки пут када треба да вежба. Зато је важна дисциплина.

Неке особе нису доследне у својим одлукама да се баве спортом у кућним условима. Саме признају да им је неопходно друштво и додатни подстицај. Зато одлазе у теретане и фитнес центре или се прикључују неком групном програму. Међутим, када је реч о вежбама у оквиру физикалне терапије треба имати у виду да је то вид лечења и да од дисциплине зависи брзина и степен оздрављења. То би свакако морао бити довољан подстицај да се вежбе не прескачу или занемарују. Здравље не трпи изговоре.

Трећи предуслов за успех је подједнако важан као и прва два. Односи се на правилан редослед и правовремено реаговање. Наиме, ако уочите неки здравствени проблем као што је на пример отежана покретљивост или слично, одлазак код лекара не треба одлагати. Дијагностику која се потом ради такође не треба остављати за касније, било да је реч о рентгенском снимању, магнетној резонанци, лабораторијским анализама или неким другим претрагама. Када добијете тачну дијагнозу и када буду јасни узроци ваших тегоба, приступа се адекватном лечењу. Уколико оно укључују физикалну терапију, све треба радити у складу са унапред утврђеним планом. Будите савесни и доследни. Немојте прескакати ниједан корак и жељени резултати ће доћи.

субота, 21. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи