Зашто Афроамериканци у САД у већем броју умиру од коронавируса?

Обдукција десет Афроамериканаца преминулих од последица ковида-19 показује да су крвни судови у њиховим плућима била зачепљени угрушцима, саопштио је тим научника из Центра за науке о здрављу при Универзитету у Луизијани. Ово откриће могло би да објасни зашто Афроамериканци у САД у већем броју умиру од коронавируса.

Свих десет пацијената боловало је од других болести за које се показало да погоршавају здравствено стање особа заражених коронавирусом, као што су висок крвни притисак, дијабетес и гојазност, али би и генетика такође могла да има утицаја, саопштили су научници.

Ово откриће, које је објављено у часопсу Лансет респираторна медицина (Lancet Respiratory Medicine), могло би да објасни зашто Афроамериканци у много већем броју умиру од последица ковида-19 у САД, истакли су научници.

Они су уочили да су мањи крвни судови и капилари у плућима Афроамериканаца умрлих од последица корона вируса били закрчени крвним ургушцима насталим услед крварења, што је у великој мери допринело срчаном застоју и смртном исходу код ових пацијената, преноси Си-Ен-Ен.