Коме да се обратимо када препознамо постпорођајну депресију

Последњих месеци били смо оптерећени пандемијом коронавируса, па смо неке друге проблеме оставили по страни. Сада су дошле на ред дилеме и питања у вези са постпорођајном депресијом и савети како помоћи родитељима када беба дође кући.

У оквиру серијала РТС-а и Уницефа посвећеног родитељству, дечји психијатар Оливера Алексић Хил са Института за ментално здравље при клиници за децу и омладину, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, објаснила је шта значи постпорођајна депресија или стручно речено постпартална депресија. Истакла је да је период трудноће и порођаја период доброг менталног здравља мајке.

„Долазак бебе на свет, поред тога што је величанствен, носи и многе захтеве. Потребно је да се беба и мама уклопе, да се препознају и да се сигнали детета дешифрују.

Прве две до четири недеље мајка има колебање расположења, некада је нервозна и плачљива, а то је везано за промену волумена крви и хормоне.

Углавном сви ови знаци нестану после пар недеља, али ако се плачљивост и нерасположење продуже и ако способност маме да брине о детету бива све слабија, ако мајка осећа кривицу и повлачи се од својих укућана, то указује на постојање постпорођајне депресије“, рекла је психијатар Оливера Алексић Хил.

Шта је узрок постпорођајне депресије?

„Не постоји један једини узрок за јављање постпорођајне депресије, узроци могу бити многобројни, од психолошких и физичких до социјалних. Јако је важно препознати прве знаке постпорођајне депресије, јер она носи ризик и за мајку и за бебу“, истакла је докторка.

Такође додаје да су препознати знаци постпорођајне депресије и код очева, који се обично повлаче у себе. Отац се може осећати скрајнуто. Данас постоји тренд заједничке бриге о детету.

А ако депресија не пролази, потребно је потражити стручну помоћ

„Ако депресија не пролази, важно је обратити се свом изабраном лекару, који ће дати препоруку за лечење. Важно је истаћи да постпорођајну депресију треба благовремено препознати, јер је лечење брже и боље.

Рано препознавање доводи до бржег лечења, а касно препознавање доводи до последица на однос мајка–дете“, напоменула је психијатар Алексић Хил.

Да ли је могуће бити добар родитељ и поред постпорођајне депресије?

„Уколико смо свесни, могуће је, јер онда знамо шта можемо а шта не можемо, и када треба да пристанемо да нам неко у томе помогне. Да нас мало замени у тренуцима кризе“, закључак је Оливере Алексић Хил.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(среда, 20. мај 2020, 14:14) - anonymous [нерегистровани]

Rešenje

Sve se reši molitvom

(среда, 20. мај 2020, 14:09) - anonymous [нерегистровани]

Sretna mama

Ima Ukrajina. Ona Flavija iz Argentine ne zna za te probleme.