Погледајте колико се лако ковид 19 шири додиром

Пандемија коронавируса је подсетила човечанство колико смо рањиви на претњу од болести које се шире капљично. Колико је лако само контактом компромитовати површине и проширити заразу показао је и једноставни тест спроведен у Јапану.

НХК, јапански медијски сервис, заједно са стручњацима за инфективне болести недавно је направио експеримент са циљем да прикаже колико се брзо ковид 19 и други патогени шире у кантинама крузера или ресторанима.

Снимак који се брзо проширио интернетом показује десет учесника у условима шведског стола, који су замољени да се сами послуже јелом и пићем.

Пре почетка гошћења један од учесника, који је представљао заражену особу која је кашљала у шаку, на длан је намазао невидљиву флуоресцентну фарбу, која се види под ултравиолетним светлом.

Свим учесницима је онда омогућено да уживају у гозби 30 минута, а резултати су јасно видљиви на снимку. Довољно је само рећи да су сви учесници експеримента после пола сата имали трагове фарбе на неком делу тела – троје њих и на лицу.

број коментара 11 Пошаљи коментар
(среда, 13. мај 2020, 16:30) - anonymous [нерегистровани]

nategnuto

Još uvek ne postoji saglasje u mišljenjima koliko dugo virus može opstati u spoljašnjoj sredini na različitim vrstama materijala. Samim tim ovakav eksperiment ne može da kaže da bi se i virus ovako lako prenosio. Mnogo je merodavniji eksperiment koji su japanski naučnici izveli kako bi pokazali širenje mikrokapljica koje nastaju prilikom kašljanja i kijanja, pa čak i prilikom glasnog govora, i njihovo zadržavanje u vazduhu u zatvorenim prostorijama, kao potencijalni put prenošenja virusa, jer se on pre svega prenosi kapljičnim putem. Snimak je dostupan na YouTube.

(среда, 13. мај 2020, 13:54) - anonymous [нерегистровани]

Istina

Profit i pohlepa vazniji od ljudskih zivota

(среда, 13. мај 2020, 13:25) - anonymous [нерегистровани]

Šitenje dobirom

Pod UV lampom bukvalno sve što sadrži površinski mast,,ulja tečnom ili čvrstom stanju jednostavno sija florocentno.Da se virus širi na ovakav način da ali ne u tim metama.Na snimku sve što sija florocentno 90% nije test gel sa ruke,već masti ulja i slične supstance od pripremljenog jela .Kozmetička krema pa čak i znoj čoveči isto sija florocentno pod UV lampom.
Snimakj,ne relevantan i netačan dokaz

(среда, 13. мај 2020, 11:31) - anonymous [нерегистровани]

Ovo nista ne dokazuje

Ovaj eksperiment nista ne dokazuje. Dokazuje da se lako siri ova tecnost. A Njemacki eksperiment u njihovom "Vuhanu" pokazao je da se virus ne zadrzava na povrsinama i da se prenosi iskljucivo sa coveka na coveka. I sta sad? Ko je onda u pravu?
Svi kao znaju nesto a niko pojma nema. I ko zna sta je tacno?!

(среда, 13. мај 2020, 10:43) - anonymous [нерегистровани]

Džaba je slijepom pokazivati i gluvom govoriti

A sta dokazuje Vas komentar?

(среда, 13. мај 2020, 10:23) - Aca [нерегистровани]

Dokazano

Jedna od karakteristika
funkcionalne nepismenost je nesposobnost da se iz pročitanog teksta izvuče racionalan zaključak.
Takvih je mnogo, čak i sa
raznim diplomama.

(среда, 13. мај 2020, 09:12) - NistaNovo [нерегистровани]

Količina gela je bila prevelika

a osim toga za tih 30 minuta virus je mogao da umre.
A i prenosi se preko vazduha ili kontaktno preko očiju.
Realno su šanse izuzetno male.

(среда, 13. мај 2020, 08:06) - anonymous [нерегистровани]

примедба

ово доказује пренос одређене количине фарбе.замислите пола шаке вируса у руци!
толика запреминска количина је вероватно довољна за целу планету.
али за одржавање панике,снимак је користан.

(среда, 13. мај 2020, 02:03) - anonymous [нерегистровани]

odlično!

Dokazali su put prenošenja fluorescentne farbe. Još kad i virus ne bi bio živ organizam i imao iste osobine kao i farba pa da kažemo da se jednako lako prenosi dodirom...

(среда, 13. мај 2020, 01:19) - Istina [нерегистровани]

laz i samo laz

da se ovako prenosi ceo svet bi bio zarazen, znaci postoje dve opcije a to je da je laz da se prenosi ovako ili da je laz da nije ceo svet zarazen... hvala