Кожа стари од превише сунца и све памти

Борећи се против коронавируса, скоро да смо из зиме директно дошли до лета. Дочекале су нас и температуре од 30-ак степени и сунце. Требало би да УВ зрачење повољно утиче на мању активност вируса, али дерматолози и даље упозоравају да ово зрачење може да буде опасно.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, доктор Александар Адамовић, дерматолог из Градског завода за кожне и венеричне болести, истакао је  да сунце јесте извор живота, и да треба да га користимо како треба. За овај период, који се десио са коронавирусом УВ зрачење нам је помогло. На клиникама се УВ зраци користе за стерилизацију просторија, јер ови зраци уништавају вирусе. Сунчањем подижете имунитет ако се излажете сунцу, јер је ту Де витамин, који подиже општи имунитет.

Како да све то постигнемо, а да своју кожу сачувамо?

„Морамо се придржавати свега онога што смо радили и до сада, не треба заборавити да озонски омотач није онакав какав је био и путем УВ зрачења много већа енергија долази до нас, али треба користити креме са заштитним фактором, у периоду када је то зрачење јако од 11 до 17 сати", рекао је дерматолог.

Колико је пролећно сунце штетно за здравље?

„Када почнете да се сунчате, један део сунчевих зрака ће се одбити рефлексијом, рожасти слој који нас штити 50 одсто, а других 50, одсто је лучење пигмента. Лучење пигмента је разлог зашто се људи излажу сунцу",рекао је доктор Александар Адамовић.

Додаје да ако поцрвенимо на пролећном сунцу користимо благе облоге. Ако је црвенило интензивно, потражити помоћ лекара.

„Они који се много излажу сунцу, они ће брже да старе, а у зрелим годнама могу се појавити промене на кожи. Кожа памти све оно што смо јој радили од детињства до зрелог периода", рекао је дерматолог.

Како неговати руке које се често перу, а носимо и заштитне рукавице?

„Од честог прања руку, ми ћемо исушити нашу кожу јер лојне жлезде неће моћи да надокнаде кожи шта јој је потребно. Треба користити одређене сапуне. Уљани сапуни или купке и кремови са есенцијалним масним киселинама", закључио је дерматолог Александар Адамовић.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво